Dačić u Parizu: Pritisak međunarodne zajednice bio bi od odlučujućeg značaja kako bi se vlasti u Prištini naterale da formiraju ZSO 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Parizu da Srbija razvija dobre bilateralne odnose sa Francuskom i ocenio da su oni na najvišem nivou u poslednjih nekoliko decenija, saopštila je vlada Srbije.

Dačić je posle sastanka sa ministarkom inostranih poslova Francuske Katrin Kolona (Catherine Colonna) rekao da spoljnotrgovinska razmena Srbije i Francuske raste iz godine u godinu i da je 2022. godine iznosila 1,6 milijardi evra.

„Želeli bismo da naš sporazum o strateškom partnerstvu podrazumeva i viši nivo saradnje i traženja zajedničkih interesa i na državnom i nacionalnom planu, a ne samo u oblasti ekonomije. U tom pogledu će predstojeći susreti predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića i (predsednika Francuske Emanuela) Makrona (Emmanuel Macron) biti od velikog značaja, naglasio je Dačić.

Srpski ministar je rekao da Francuska od Srbije očekuje usaglašavanje sa spoljnom, viznom, bezbednosnom i odbrambenom politikom Evropske unije i dodao da je francuskoj ministarki preneo da Srbija mora da vodi računa o svojim nacionalnim, državnim i ekonomskim interesima.

Dačić je rekao da bi pritisak međunarodne zajednice bio od odlučujućeg značaja kako bi se vlasti u Prištini naterale da ispune svoje obaveze i formiraju Zajednicu srpskih opština.

Prema njegovim rečima, sve ostalo – vizna liberalizacija ili početak procedure za članstvo u Savetu Evrope, „bilo nagrađivanje Prištine“.

Katrin Kolona je izrazila nadu da će Priština formirati SZO i da će to doprineti normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, dodaje se u saopštenju i navodi da je francuska ministarka obećala da će doći u Srbiju, kao i da Francuska podržava da ceo Zapadni Balkan bude deo Evropske unije.

Dačić je zamolio ministarku da razmotri mogućnost da Francuska, kad to već radi za svoje državljane, pokuša da pomogne u evakuaciji državljana Srbije iz Sudana.

Šef diplomatije, koji danas boravi u poseti Parizu, sastao se ranije danas sa generalnom direktorkom Uneska Odre Azule (Audrey Azoulay). Tokom posete je predviđen sastanak i sa predsednikom Senata Žerarom Laršeom (Gerard Larcher).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari