Dačić učestvuje na sastanku Pokreta nesvrstanih u Kampali 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovao je na Ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih u Kampali (Uganda).

On se, kako se prenosi na sajtu MSP, zahvalio predsedniku Ugande, Joveriju Museveniju, na pozivu za učešće, čestitajući na tome što će Uganda biti predsedavajući Pokretom nesvrstanih.

Prethodno je to bio Azerbejdžan.

“Ponosimo se pripadnošću evropskoj porodici naroda, ali i činjenicom da smo deo, kako istorije, tako i sadašnjosti Pokreta nesvrstanih. Nastavićemo da, kao i do sada, vodimo samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku, zasnovanu pre svega na očuvanju nacionalnih i državnih interesa, ali uvek uz poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava”, naveo je Dačić u govoru, prenosi se na sajtu MSP.

“Bez obzira da li se to nekome dopada ili ne, kao i na sve pritiske kojima smo zbog toga neretko izloženi, Srbija nije i nikada neće okrenuti leđa svojim prijateljima. Dobro znamo da su iskrena prijateljstva retka. Zato se trudimo da takva prijateljstva, utemeljena na nesalomljivom slobodarskom duhu, čuvamo i negujemo. Upravo su ovakvi događaji dobra prilika da se iznova podsetimo svih spona koje čine da naše zemlje uvek budu siguran oslonac jedna drugoj”, dodao je.

Dačić je pozvao prisustne na izložbu EXPO 2027, dodajući „biće nam velika čast i zadovoljstvo da vas sve ugostimo u Beogradu”.
Ministar se zahvalio „svima vama koji podržavate napore Srbije za očuvanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta, ne priznajući jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova”.

Dačić je pomenuo i da je tokom 2022. godine, kada smo se svi suočili sa izazovom poremećaja snabdevanja hranom, Srbija je u duhu solidarnosti, uputila zemljama Afrike i Azije više od 300.000 tona hrane.

Naveo je i da se kroz program „Svet u Srbiji“,godišnje stipendira oko dve stotine studenata iz zemalja u razvoju širom sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari