Dačić : Više razumevanja za Srbiju 1Foto: MSP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je njegov sastanak u Vašingtonu sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Reksom Tilersonom bio izuzetno dobar.

On je ocenio da nova američka administracija ima više razumevanja za ono što Srbija govori, u odnosu na prethodne.

Pre sastanka sam u knjigu gostiju upisao da ovaj sastanak posvećujem stogodišnjici savezništva SAD i Srbije u Prvom svetskom ratu, izjavio je Dačić posle sastanka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Za nas je ove godine veoma važan datum 28. jul, tada se obeležava 100 godina od Srpskog dana u SAD, dana kada je Vudro Vilson naredio da se srpska zastava istakne na Beloj kući u znak priznanja Srbiji za sve žrtve u Prvom svetskom ratu, podsetio je on.

Od tada je prošlo 100 godina i zato želimo da resetujemo naše odnose, da tražimo zajedničke interese, da tražimo način kako da SAD pomogu da se ostvari naš ključni cilj – stabilnost, mir u regionu i rešavanje otvorenih pitanja, izjavio je Dačić.

Naglasio je da pre svega misli na pokušaj trajnog rešenja problema Kosova i Metohije.

U tom smislu mislim da su veoma pažljivo saslušali sve naše argumente. Ovaj sastanak potvrđuje da nova američka administracija ima više razumevanja za ono što Srbija govori u odnosu na prethodne administracije, naročito one koje su bile uvučene u ratni konflikt na prostoru bivše Jugoslavije, rekao je Dačić.

Istakao sam i da je vreme da američki predsednik dođe u Srbiju, imajući u vidu da je posednji američki predsednik koji je bio u Jugoslaviji bio Džimi Karter.

U ime predsednika Vučića podvukao sam i našu spremnost da u svakom momentu odgovorimo na predloge američke strane koji bi dolazili vezano za pitanje bezbednosti i stabilnosti u regionu, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak bio je usmeren ka tome da neko zaista sasluša sve naše argumente i razloge zbog kojih nekad imamo oštrije stvove u regionu.

Imajući da je ovo bio prvi takav sastanak, mogu da ocenim da je sastanak bio izuzetno dobar i da daje veliku nadu da ćemo imati uspešnu saradnju u narednom periodu, rekao je nakon sastanka ministar Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari