Dačić zamolio EU i SAD da utiču na Prištinu da omogući organizovanje izbora 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/MO

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić zamolio je danas u Beogradu zvaničnike EU i SAD zadužene za Zapadni Balkan da Brisel i Vašington iskoriste svoj autoritet i izvrše uticaj na vlast u Prištini da omogući organizovanje predstojećih izbora u Srbiji i na teritoriji Kosova.

Na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom američkog Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, Dačić je rekao da se Srbija zalaže za pronalaženje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja i dodao da je dijalog jedini put za to, saopštio je njegov kabinet.

Lajčak je rekao da je pozicija EU da izbori treba da budu organizovani i na Kosovu i da je o tome razgovarao sa kosovskim zvaničnicima tokom ovonedeljne posete Prištini, navodi se u saopštenju.

Naveo je da je dijalog „jedini proces za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova“ i dodao da se posle izbora u Srbiji otvara prostor za njegovo intenziviranje, dodaje se.

Lajčak je, kako se navodi, kazao da njegova zajednička poseta sa Eskobarom treba da pokaže celom regionu da EU i SAD imaju istu viziju za Balkan, i da je to članstvo u EU.

Eskobar, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, potvrdio je važnost zajedničke posete Beogradu i Prištini, podvlačeći da SAD žele da pošalju jasnu poruku da budućnost čitavog regiona vide u EU, piše u saopštenju.

„Dijalog uz posredovanje EU je jedini mehanizam koji SAD podržavaju u rešavanju otvorenih pitanja“, rekao je Eskobar, ističući spremnost Vašingtona da pruži neophodnu pomoć i podršku.

Povodom formiranja Zajednice srpskih opština, Lajčak i Eskobar su rekli da su svim sagovornicima u Prištini poslali jasnu poruku da ona mora biti formirana i da sve što je dogovoreno dijalogom mora biti sprovedeno, navodi se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari