Dačić: Zapad nije spreman da izvrši dodatni pritisak na Kurtija kako bi došlo do napretka u dijalogu 1Foto FoNet Ana Paunković

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se ne nada ostvarivanju napretka tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine i da Zapad nije spreman da izvrši dodatni pritisak da on krene putem normalizacije odnosa.

„Ja bih voleo da tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine dođe do nekog napretka ali naše nade nisu prevelike upravo zbog (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija i zbog nespremnosti ljudi sa Zapada da izvrše dodani pritisak na njega da on krene putem normalizacije odnosa“, izjavio je on.

Dačić je, gostujući na B92, rekao da Srbija mora i želi da razgovara i da će uvek biti konstruktivni deo dijaloga ali da Zapad ne shvata da Kurti „želi da nasilno sprovede svoje želje“.

„Pregovori bi trebalo da budu statusno neutralni ali nisu. Onda nas kritikuju zašto uopšte idemo na razgovore. Ali Srbija ne sme da bude proglašena nekim krivcem jer će ispaštati pre svega narod koji živi na Kosovu“, rekao je on.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastaće se sutra u Briselu u okviru nove runde dijaloga uz posredovanje EU.

U fokusu sastanka biće primena Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, o čemu su Vučić i Kurti postigli saglasnost u Ohridu 18. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari