Dačić: Zastrašujuće poruke Hrvatske 1Foto: EPA/ABED AL HASHLAMOUN (arhiva)

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je preporuka da se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ ponekad može nekažnjeno koristiti, samo nastavak serije akata hrvatske vlasti, koji su u direktnoj suprotnosti sa temeljima na kojima je izgrađen međunarodni poredak.

Tim aktom Hrvatska po ko zna koji put relativizuje užasne i genocidne zločine počinjene u NDH tokom Drugog svetskog rata, a preostalim Srbima u Hrvatskoj šalje više nego zastrašujuću poruku, istakao je Dačić u pisanoj izjavi.

Prema njegovom mišljenju, takvo „kompromisno“ rešenje hrvatskog Veća za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima je ne samo pravno i logički neobjašnjivo i neodrživo, već i politički nepodnošljivo u 21. veku.

Da li iko normalan u Nemačkoj može da zamisli da se pripadnicima Vermahta ili SS jedinica održava komemorativni skup, koji počinje pokličem „Zig hajl“, zapitao je Dačić.

On je još jednom pozvao predstavnike međunarodne zajednice, a pre svih visoke zvaničnike EU, da iskoriste svoj uticaj „kako bi Hrvatska konačno počela da se ponaša kako priliči državi članici EU i civilizovanog sveta“.

Jutarnji list je pre dva dana preneo zaključke Vijeća za suočavanje s prošlošću prema kojima se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ protivustavan, ali dopustiv u iznimnim situacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari