Ivica Dačić i ja smo bez „trenera“ sve postigli, što su građani potvrdili ocenom da je on najbolji ministar, a ja najbolji gradonačelnik.

Verujem da ćemo na sledećim izborima dobiti duplo više glasova nego pre četiri godine. Najzadovoljniji sam u 2011. time što je Novak Đoković postao najbolji ambasador Srbije svih vremena, a najmanje sam zadovoljan zbog toga što Srbija nije dobila status kandidata za EU i mislim da ga neće dobiti ni u martu 2012, što se građanima mora jasno reći – ističe u razgovoru za Danas Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije i gradonačelnik Jagodine.

Da li postoji mogućnost da JS uđe u predizbornu koaliciju s još nekom strankom, pored SPS i eventualno PUPS?

– Ne postoji. Mi smo napravili dogovor sa SPS, a PUPS će o tome da odlučuje u januaru. Naravno, ukoliko se sa socijalistima složimo oko toga da s još nekim razgovaramo, to ćemo i učiniti.

Kada Jovan Krkobabić kaže da želi „precizan dogovor“ s vama i Dačićem, znate li šta pod tim misli? Na primer, da li znate koliko traži poslaničkih mandata ili mesta u budućoj vladi?

– Ne želim da komentarišem Jovana Krkobabića.

Ko je Gvardiola na srpskoj političkoj sceni, ako ste Dačić i vi – Mesi i Čavi?

– Mislim da je najveći uspeh to što smo bez trenera sve postigli. U anketama javnog mnjenja građani nas ocenjuju kao najboljeg gradonačelnika i ministra. Već sam to rekao, mi smo dobili licencu od građana i verujem da ćemo na sledećim izborima, i parlamentarnim i lokalnim, dobiti duplo više glasova nego što je to bio slučaj 2008. godine.

Može li da dođe do prevremenih izbora?

– Ne. Biće onda kada im je vreme.

Čime ste, konkretno, najviše i najmanje zadovoljni u 2011. godini?

– Najzadovoljniji sam time što je Novak Đoković postao prvi teniser sveta, jer je on najbolji ambasador Srbije svih vremena. Nezadovoljan sam jer Srbija nije dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, s obzirom na to da smo ispoštovali sve međunarodne obaveze. Izgleda da nema kraja novim zahtevima. Ja sam još pre četiri meseca razgovarao s nemačkim ambasadorom Volframom Masom, koji mi je tada rekao da Nemačka neće tražiti da priznamo nezavisnost Kosova i ukinemo takozvane paralelne institucije.

Može li Srbija da dobije status kandidata u martu 2012?

– Mislim da u martu nećemo dobiti status kandidata, iako bih voleo da verujem da neće biti tako. Smatram da građani zaslužuju da im se ovo jasno kaže.

Koliko ste novca ove godine izdvojili za socijalna davanja u Jagodini, a koliko ćete u 2012. i iz kojih resursa?

– U 2011. smo novac za socijalna davanja izdvajali iz izvornih prihoda i investicija. Ova vrsta davanja će biti još veća u narednoj godini, jer očekujemo da se rodi više dece. Moram da istaknem da je Jagodina jedan od šest gradova u kojima živi više stanovnika nego 2002. godine. Mi imamo dobar program, ali nemamo vlast u svim opštinama.

Šta na planu razvoja očekujete u narednoj godini – na nivou cele Srbije, i u samoj Jagodini?

– Očekujem borbu protiv bele kuge. Odbornici Skupštine grada Jagodina usvojili su juče Predlog odluke o budžetu grada za 2012, koji će iznositi 2,8 milijarde dinara, od čega će biti dato po 1.200 evra svim bebama rođenim od juna do kraja decembra sledeće godine, kao i o dodeli sredstava od 3.000 do 7.000 evra za podsticanje porodičnog biznisa.

lKakvoj 2012. građani Srbije treba da se nadaju?

– Građani moraju da budu optimisti. U poslednje vreme veliki broj investicija dolazi u Srbiju. Recimo, mi smo u Jagodini potpisali dva sporazuma – jedan s italijanskom firmom Andrea Konfecioni, koja će zaposliti 500 radnika, a drugi s kiparskom fabrikom mleka, koja će zaposliti 120 ljudi. Očekujem da njihov rad počne u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari