Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a iz Kragujevca: Protiv nepristojnosti u Skupštini mi se isključivo borimo pristojnošću 1Foto Privatna arhiva

Atmosfera u Narodnoj skupštini je izuzetno naelektrisana, na takvu situaciju najviše utiču poslanici vladajuće stranke i predsednik Skupštine Vladimir Orlić. Narodni poslanici Srpske napredne stranke su se odvikli od kritičkog mišljenja u plenumu, podsetiću da je prethodni saziv bio bez opozicije i da nije moglo da se čuje drugačije mišljenje, kaže za Danas Dalibor Jekić, poslanik SSP-a iz Kragujevca kome je ovo prvi mandat u Narodnoj skupštini Srbije.

Po njegovim rečima predsednik Skupštine Vladimir Orlić nema jednake aršine za poslanike vlasti i opozicije, nebrojano puta je uskratio pravo opozicionim poslanicama na repliku i davanje reči po osnovu povrede poslovnika.

– Ono na čemu mi iz opozicije insistiramo jeste samo poštovanje Polsovnika Narodne skupštine. Takođe predsednik Skupštine saziva sednice po hitnom postupku i na taj način sprečava poslanike opozicije da obavljaju svoj posao u punom kapacitetu, a kad to kažem mislim na davanje predloga dopune i izmene dnevnog reda zakonima koji su bitni za naše građane, ističe on.

Posle pet meseci aktivnog angažmana njegova očekivanja što se tiče Narodne skupštine ispak „nisu izneverena”.

– Lično nisam očekivao da će se ambijent koji je bio u prethodnom periodu promeniti. Takođe, nisam verovao da će Orlić „obuti neke druge cipele” i ponašati se kao predsednik koji ima jednak tretman prema svim poslanicima. Rad u Narodnoj skupštini nije nimalo lak, vrlo često se čuju neprimerene reči i uvrede na ličnoj osnovi koje ne doprinose ničemu, ističe Jekić dodajući da „takve stvari izazivaju izuzetno burne reakcije i nije ih lako iskontrolisati”.

Što se tiče njegovog konkretnog delovanja u Skupštini ona su najviše usmerena na grad Kragujevac, Šumadiju i na regionalni razvoj, što je obećao i pre konstituisanja parlamenta.

– Mi iz poslaničke grupe Ujedinjeni ne želimo da budemo uvučeni u blato koje se pravi u parlamentu jer smo svesni činjenice da građani ne žele da gledaju svađe u Narodnoj skupštini. Građane primarno intersuju životne teme i problemi sa kojima se svakodnevno susreću. U vremenu gde većina građana ne može da sastavi kraj sa krajem zbog svakodnevnih poskupljenja i ozbiljnog pada životnog standarda, smatram da je neozbiljno da naše delovanje ne bude usredsređeno upravo na te stvari već na svađe, smatra naš sagovornik.

Što se tiče ne davanja reči po osnovu replike i povrede poslovnika opozicija od prošle sednice deluje sinhronizovano jer takve stvari pokušavaju da svedu na minimum.

– U slučaju da dođe do ovakve situacije skoro svi poslanici prave opozicije ustaju iz svojih poslaničkih klupa i staju ispred predsednika Narodne skupštine sa podignutim poslovnikom. To je jedini način da nateramo predsednika Orlića da poštuje poslovnik, jer sa ti, za njega vrlo neprijatnim situacijama očigledno da ne zna kako sa ti da se izbori, tvrdi Jekić po čijim rečima „na vulgarnosti ne reagujemo, mada mislim da bi poslanici Srpske napredne stranke to želeli”.

Uz sve teškoće, smatra on, poslanici opozicije svesni su da se mora poštovati najviši dom ove zemlje bez obzira „što neki nemaju svest o tome”.

– Protiv nepristojnosti mi se isključivo borimo pristojnošću jer je to nešto što se očekuje od narodnih poslanika, čast i privilegija je biti predstavnik građana u najvišem domu naše zemlje, i dalje je posle petomesečnog iskustva u Narodnoj skupštini nepokolebljiv Jekić.

Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a iz Kragujevca: Protiv nepristojnosti u Skupštini mi se isključivo borimo pristojnošću 2
Građane ne interesuje „provlačenje” kroz blato u Narodnoj skupštini već rešavanje njihovih životnih problema – Dalibor Jekić Foto: SSP

Uprkos svim parlamentarnim aktivnostima i angažmanima Kragujevac mu je na prvom mestu i u Narodnoj skupštini.

– Ono što kao narodni poslanik mogu da učinim za svoj grad je da konstantno skrećem pažnju na probleme sa kojima se susreću Kragujevčani, kao i da postavljam pitanja šta je sa određenim projektima. Prva pitanja koja sam postavio su bila u vezi početka rekonstrukcije Univerzitetskog kliničkog centra, položaja Kragujevca u prostornom planu Srbije, izgradnje Filološko umetničkog fakulteta, izgradnje bioskopa Šumadija, Šumadijskog koridora koji ne ide do Kragujevca, rekonstrukcije Tržnice i problema oko isplata zarada bivšim radnicama Berteksa, podseća on.

Ne krije da mu je drago što su Kragujevčani zadovoljni njegovim delovanjem.

– Sugrađani me sreću na ulici i zadovoljni su što iznosim probleme vezane za Kragujevac. Posebno zadovoljstvo je zahvalnost koje su mi uputile bivše zaposlene iz „Berteksa”, jer smo se zajednički izborili da se zaostale zarade isplate. Za mene nema lepšeg osećaja od osećaja da ste nekom pomogli, to je moja svrha bavljenja politikom, zaključuje Jekić.

Mogućnost prisustvovanja sednicama Skupštine grada Kragujevca je još jedno polje njegovog delovanja kao Narodnog poslanika.

– Prvi sam član Stranke slobode i pravde koji je ušao u gradski parlament, što jeste privilegija u odnosu na moje stranačke kolege koji ulazak moraju da čekaju do lokalnih izbora 2024.godine, kaže Jekić koji je na poslednje dve sednice gradskog parlamenta izlazio čak 14 puta za govornicu skrećući pažnju za govornicom na katastrofalno stanje u svim oblastima života u našem gradu, što će svakako biti moj prioritet u daljem radu kragujevačke Skupštine, kaže on.

Već sutra, na sednici Skupštine grada, poslednjoj u ovoj godni govoriće o planovima poslovanja javnih i javno komunalnih preduzeća sa posebnim osvrtom na JKP „Šumadija” u čijoj ingerencija je Tržnica i održavanje ulica.

To su po Jekiću trenutno dva najveća problema u Kragujevcu.

Palilulac najbojle rangiran na listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije”

Na aprilskim izborima Dalibor Jekić (45) bio je 29., i najbolje rangirani kandidat za parlamentarne izbore na listi Kolaicije „Marinika Tepić – Ujednijeni za pobedu Srbije”.

Dalibor Jekić, narodni poslanik SSP-a iz Kragujevca: Protiv nepristojnosti u Skupštini mi se isključivo borimo pristojnošću 3
Foto Privatna arhiva

Po zanimanju je master inženjer menadžmenta. Predsednik je Gradskog odbora stranke Slobode i pravde Kragujevac.

Rođen je u naselju Palilule, što voli da istakne, gde i danas živi.

Ovo mu je prvi poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

U republičkom parlamentu sem kao poslanik angažovan je i u radu Odbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku (član), Odbora za finansije, republički budžet i trošenje javnih sredstava (zamenik člana) i Pododbora za razmatranje izveštaja o obavljenim revizijama Državne revizorske institucije (član).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari