Dan primirja ili pobede? 1

Sagovornici Danasa oprečno odgovaraju šta za njih predstavlja Dan primirja u Prvom svetskom ratu, jedni kažu da je naziv obeležavanja ovog dana pogrešan, drugi da je to praznik posvećen miru.

Siniša Kovačević, dramaturg:

– Ja ne znam za dan Primirja, to je nemački revizionistički pokušaj da se težak poraz u Prvom ratu pretvori u primirje. Znam samo da je moj pradeda Živan Kovačević tog dana porazio Nemce, ne znam da ih je primirivao. Isto se to pokušava i sa Drugim ratom. Od jednom je Dan Evrope 9. maj, a ne Dan pobede nad fašizmim. Svedoci smo pokušaja, bojim se dosta uspešnog, revizije istorije koja, kada se iskoriste svi mediji koji su na raspolaganju, urodi plodom. Ostajemo samo mi stari panjevi da na to podsećamo dok nas ima. Neposredno pred rat, 1913. urađen je popis u Austrougarskoj, na tom popisu nije bio ni jedan Austrijanac, bilo je 11 miliona Nemaca. Revizijom istorije i jednom novom vrstom nacionalnog eksperimenta, napravljena je nova nacija. To su vam biseri novog vremena, koje umesto da prati tehnološki razvoj i isto tako sebe razvija u moralnom, filozofskom i poetičkom smislu, ono je dopustilo da se razvija samo tehnološki, a da u ovom drugom podebelo i teško hramlje. To je osobina novog vremena koje se isčašilo iz zgloba, što bi reko Hamlet i teško hramlje. Nadamo se da će ozdraviti.

Aron Čonka, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara (DZVM):

-To je jedan od novih praznika koji još nije zaživeo punim kapacitetom. Posmatrano iz ugla mađarske zajednice on je dosta kontraverzan. S jedne strane označava kraj borbi na Zapadnom frontu, ali s druge strane, označava i početak uvoda u kasnija dešavanja koja će dovesti do toga da Mađarska, odnosno tadašnja Ugarska, izgubi dve trećine svojih teritorija. Tako da, obeležavamo ga, pošto je državni praznik, ali sa pomešanim osećanjima.

Đorđe Randelj, novinar i publcista:

-Meni taj praznik ne znači ništa zato što praznici treba da sazreju u tebi. Ne mogu da ti danas uvedu jedan praznik i da kažu: e sad se raduj. To treba 40 godina da bude praznik. Taj datum nam je bitan, ali niko ne zna zašto se to slavi, ne znaju da se iz primirja izašlo u kraj rata i u stvaranje Jugoslavije. Stvorili su je Karađorđevići, a komunisti su je rasturili.

Uroš Eleković, predsednik GO Beograd Nove stranke:

-Mene ovaj dan asocira na mir koji je toliko neophodan za napredak i razvoj čovečanstva. Nova stranka kojoj pripadam se zato zalaže za ulazak Srbije u EU, koja je garant tako potrebnog mira u Evropi. Samo ako smo isti u našim različitostima, možemo uvažavati jedni druge i brisati granice kretanja ljudi, robe i novca po našem kontinentu. Ideologije koje su dovele do velikih ratova su ideologije koje su nastale baš u Evropi. Zato ću uvek biti na stanovištu da je prva i najvažnija stvar mir. Mir otvara horizonte da kao ljudi možemo da gradimo svet koji će biti bolje mesto za sve nas bez obzira odakle smo i šta želimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari