"Dan srama": Ivica Dačić povodom odluke Parlamentarne skupštine Saveta Evrope 1foto R.Z./ATAImages

Danas je bio dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, jer je prvi put u istoriji preporučeno članstvo nečega što nije država, koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda, poručio je večeras prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je u pisanoj izjavi poručio da Priština već 11 godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština i sprovodi politiku terora nad srpskim narodom i etničkog čišćenja.

Ovom odlukom, nametnutom silom međunarodnih moćnika, potkopali su temelje i Saveta Evrope i međunarodnog pravnog poretka, predočio je Dačić.

O kakvom principu zaštite teritorijalnog integriteta će dalje pričati, kada su narušili teritorijalni integritet Srbije? Mi ćemo nastaviti borbu svim snagama, borićemo se da ta odluka ne bude usvojena na Komitetu ministara 16. maja, najavio je on.

Dačić je ukazao i da će se videti koliko vredi reč međunarodne zajednice, koja je data predsedniku Aleksandru Vučiću, da Kosovo neće biti primljeno u Savet Evrope dok ne formira Zajednicu srpskih opština.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope, podsetimo, usvojila je večeras preporuku za prijem Kosova u Savet Evrope. Od 171 poslanika 131 je bilo za, 29 је bilo protiv, а 11 uzdržano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari