Danas proglašenje konačnih rezultata beogradskih izbora 1Foto: BeoInfo

Sednica Gradske izborne komisije zakazana je danas, u 16 časova S obzirom na to da nema više prigovora, pretpostavljam da će na dnevnom redu proglašenje konačnih rezultata beogradskih izbora – kaže za Danas Zoran Alimpić, član GIK-a ispred koalicije Ujedinjeni za Srbiju.

Međutim, to nije kraj, dodaje naš sagovornik, odnosno danas neće biti njihova poslednja sednica, jer GIK potom treba da izvrši raspodelu mandata.

– Mora da se izračuna koliko koja lista ima mandata i da se ti mandati dodele tačno određenim odbornicima, po imenu i prezimenu. Rok za to je sedam dana – kaže Alimpić.

Danas proglašenje konačnih rezultata beogradskih izbora 2
Zoran Alimpić Foto: N1

Kada se donese odluka o dodeli mandata odbornicima, napominje on, to se objavi na sajtu GIK i od tog trenutka, kada se objavi na sajtu, počinje da teče rok za održavanje konstitutivne sednice Gradske skupštine, koju treba da zakaže predsednik starog saziva skupštine, a to je Nikola Nikodijević.

– On tu sednicu treba da zakaže u roku od deset dana. Datum održavanja prve sednice novog saziva gradskog parlamenta treba da bude najkasnije 30 dana od dodele mandata odbornicima. Ako Nikodijević sačeka konačan rok od deset dana, onda prva sednica novog saziva mora da bude u roku od 20 dana – objašnjava naš sagovornik.

Međutim, napominje Alimpić, danas, nakon proglašenja konačnih rezultata, takođe postoji mogućnost da se neko žali na tu odluku GIK, a za to je rok 72 sata.

– Nakon toga ide, dakle, odluka o dodeli mandata, odnosno videće se koji odbornici su dobili mandate. To je, u principu jako važno, jer kao što znate, očekuje se da će tog trenutka određeni broj odbornika da “preleti” iz opozicije u poziciju. Tako sam čuo, da pozicija tvrdi da ima 60 odbornika a imaju, prema rezultatima izbora, 56. Da bi se to uradilo, sačekaće konačnu odluku GIK o dodeli mandata po imenu i prezimenu , odnosno potvrdu da su odbornici – zaključuje Zoran Alimpić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari