Mihael Špindeleger, vicekancelar i ministar spoljnih poslova Austrije, u ekskluzivnoj izjavi za Danas je potvrdio da je njegova zemlja na dvodnevnom sastanku Saveta EU bila jedan od najglasnijih zagovornika stava da je Srbija zaslužila da što pre dobije datum početka pregovora o pristupanju.


Špindeleger naglašava da se na zasedanju Saveta „zalagao za mnogo ambiciozniju formulaciju“ o napretku Srbije, ali da je to „nažalost bilo nemoguće postići ovom prilikom“.

„Ipak, morate imati u vidu da nije prošlo mnogo vremena otkako je intenziviran rad nove vlade u Beogradu, naročito u pogledu dijaloga s Prištinom. Stoga, EU želi da vidi nastavak napretka pre nego što precizira datum za otpočinjanje pristupnih pregovora. Uveren sam da će do juna 2013. Srbija ubediti sve članice EU da to zaslužuje“, poručuje Špindeleger.

Prema njegovim rečima, Beč nastavlja da podržava takav proevropski kurs zvaničnog Beograda. „Veoma mi je drago što je Savet učinio još jedan korak napred u integraciji Srbije u EU. Bio sam u prilici, tokom svoje posete Beogradu pre dve sedmice, da se lično uverim u pozitivne korake koje je Srbija preduzela u poslednjih nekoliko meseci i zbog toga sam na Savetu snažno govorio u prilog odlučnog otvaranja vrata Srbiji na njenom putu ka Uniji“, kaže Mihael Špindeleger za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari