Davor Đenero: Putinov i Vučićev režim su glavni generatori nestabilnosti na Balkanu 1Foto: Privatna arhiva

Politikolog iz Zagreba Davor Đenero (Gjenero) izjavio je da je „jasno“ da na Balkanu „haos generišu“ režimi Vladimira Putina u Rusiji i Aleksandra Vučića u Srbiji.

„S jedne strane možemo govoriti o patogenom uticaju totalitarnog režima Vladimira Putina, a s druge o patogenom delovanju beogradskog autoritarnog vladara Aleksandra Vučića i njegovih sledbenika“, rekao je Đenero u intervjuu za vojvođanski portal Autonomija.

Prema njegovim rečima, može se jasno uočiti i koji su sve faktori koji u regionu unose nestabilnost direktno povezani sa Putinovim i Vučićevim režimom.

„Tek retki kreatori nestabilnosti su povezani ili samo s Putinom – kao trenutni predsednik Hrvatske (Zoran Milanović), ili samo s Vučićem, kao premijer Crne Gore (Dritan Abazović)“, kazao je Đenero.

Ocenio je da je „jedan od najopasnijih oblika stvaranja haosa“ projekat „Otvoreni Balkan“, za koji su neki „naivno poverovali da je skrojen prema vrednostima evropske integracije“.

„Otvoreni Balkan se, za početak, ne zasniva ni na načelu nepromenjivosti granica, niti na načelu ravnopravne saradnje država, a snažno je povezan s konceptom koji je režim u Beogradu skrojio prema meri Putinovog totalitarnog režima. Reč je o inačici Putinovog projekta ‘Ruski svet’, kojeg Vučićevi trabanti reklamiraju kao ‘Srpski svet'“, rekao je Đenero.

Ocenio je da je koncept „Otvorenog Balkana“ sličan projektu „Evroazijskog saveta“, koji je utemeljen na konceptu ruske hegemonije u odnosu na druge države u savezništvu.

Đenero je rekao da je predsednik manjeg bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik dugo bio najuspešniji u „poigravanju s evropskom elitom“, pa je „vikendima na skupovima svoje stranke vikao u korist ruskog interesa, a kroz nedelju dana, kao šef izvršne vlasti, pogodovao sitnim interesima Zapada i tako pridobijao naklonost zapadnih političkih elita“.

Prema njegovim rečima, upravo je „Dodikov model“ bio osnova za Vučićevo sticanje poverenja kod „moćne nemačke kancelarke“ Angele Merkel.

On je ocenio da je ključna Vučićeva ideja podela Kosova i stvaranja nečega što se Miloševićevom terminologijom zvalo „SAO Kosmet“, odnosno u Putinovom staljinističkom žargonu to bi bila „Narodna republika Kosmet“.

On je rekao da ideja ekspanzije države preko njenih granica i nesposobnost da se prihvati načelo „Država je nacija“, odnosno potreba da se nacija teritorijalizira unutar državnih granica, nužno dovodi do politike destabilizacije regije koju sprovodi Vučićev režim.

„Neverovatno je da EU, pa i SAD, nakon iskustva koje su imali s Miloševićevim režimom, kojem su silno dugo pripisivali stabilizujuću ulogu na Balkanu, pa su odgađali kažnjavanje njegovog zločina u odnosu na susedne države, već deset godina tolerišu politiku autoritarnog vladara u Beogradu, koja je samo derivat Miloševićeve politike“, naveo je Đenero.

On je ocenio da je „neverovatno“ da među kreatorima globalne politike stalno postoji uverenje, da je i uprkos takvim dominantnim vrednostima, s takvim režimom moguće postići pragmatični konsenzus i na njega se oslanjati kao na regionalnog hegemona, koji će garantovati stabilnost.

„To je sistematski činila politika Angele Markel, koja je, uzgred, napravila i neverovatne usluge Putinovom totalitarnom režimu, omogućila mu da Evropi, a pre svega Nemačkoj, nabaci energetsku omču oko vrata. To je nesposobnost oblikovanja dugoročnih javnih politika, što je i najveća mana današnje EU“, kazao je Đenero.

Optužio je predsednika Hrvatske Zorana Milanovića da je delom finansiran novcem iz ruske kompanije „Rosnjeft“ i da to objašnjava njegove aktuelne proruske izjave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari