Dejtonski sporazum 28 godina na snazi 1Foto/ U.S. Air Force/Staff Sgt. Brian Schlumbohm /Wikipedia

Pre 28 godina parafiran je Opšti okvirni sporazum za mir – Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, prenosi danas RTS.

Dokumentom, koji je dobio naziv po gradiću Dejton u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je nakon pregovora u vojnoj vazdušnoj bazi „Rajt Paterson“ i parafiran, uspostavljen je novi ustavno-pravni poredak u BiH.

Republika Srpska, koja je nastala sporazumom iz Dejtona, 21. novembar slavi kao praznik.

Posle tronedeljnih pregovora, od 1. do 21. novembra 1995. godine, čelnici Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske i Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država (SAD), postigli su dogovor i okončali rat.

Dejtonski sporazum su parafirali tadašnji predsednici Srbije Slobodan Milošević, BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman, a navedene zemlje su garanti sprovođenja sporazuma.

Dokument je parafiran u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera. Glavni američki posrednici bili su Ričard Holbruk i general Vesli Klark.

Sporazum je zvanično potpisan u Jelisejskoj palati, u Parizu, 14. decembra 1995. godine.

Jedan od glavnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste podela na dva entiteta – Republiku Srpsku (49 odsto teritorije) i Federaciju BiH (51 odsto teritorije).

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom aktu iz Helsinkija i drugim dokumentima OEBS, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rešavanje nesporazuma isključivo na miroljubiv način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari