Demokratska stranka Subotica: Tražimo park umesto višespratnica na prostoru Kvantaške pijace 1Foto: Natalija Jakovljević

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) u Subotici zatražio je od gradskih vlasti da se izmenama važećeg Plana za Mesnu zajednicu Centar III na prostoru sadašnje Kvantaške pijace zadrži postojeća namena, odnosno park.

Kako su saopštili iz DS-a, predsednik Skupštine grada Balint Pastor je 6. aprila najavio održavanje sednice gradskog parlamenta na kojoj je na dnevnom redu bila i Odluka o izmeni Plana detaljne regulacije za deo prostora između Maksima Gorkog, Beogradskog puta, Blaška Rajića i Senćanskog puta, objasnivši da je jedan od ciljeva izmena tog Plana i izmeštanje Kvantaške pijace.

Međutim, kako navode u DS-u, izmeštanje Kvantaške pijace je predviđeno još uvek važećim Planom za Mesnu zajednicu Centar III, koji je donet 2011. godine, kada je odgovorna bila ova stranka.

“Tada je planirano da se po izmeštanju pijace slobodan prostor pretvori u park”, navode u DS-u.

Zbog toga u DS-u postavljaju pitanje o pravim namerama za donošenje izmena ovog Plana.

“Naime, od 19. aprila do 5. maja, u vreme praznika, Gradska uprava je organizovala rani javni uvid u prednacrt izmena Plana detaljne regulacije. Prostor Kvantaške pijace koji je od 2011. godine bio predviđen za park, po novom Planu predviđen je za placeve za izgradnju višespratnih zgrada. Gradski odbor Demokratske stranke traži od SNS-a i SVM-a kao stranaka koje su odgovorne za donošenje urbanističkih planova, da se izmenama važećeg Plana na prostoru sadašnje Kvantaške pijace zadrži postojeća namena, odnosno park”, zatražili su iz DS-a.

Iz DS-a dodaju da na prostoru Mesne zajednice Centar III ne postoji ni jedna kvalitetna javna površina u vidu trga ili parka, koja bi predstavljala mesto okupljanja, što smatraju da jedan veliki prostor namenjen pretežno stanovanju sigurno zahteva po pravilima urbanističke struke.

“Važeći Plan, donet 2011. godine, koji umesto Kvantaške pijace predviđa park, donet je upravo i sa tim ciljem”, poručuju iz DS-a.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari