Demostat: Zašto su novi izbori u Beogradu šansa za opoziciju? 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Portal Demostat objavio je danas svoje procene da opozicija ima šansu da pobedi na novim lokalnim izborima u Beogradu, jer je većina Beograđana svesna pravog razloga ponavljanja izbora, dok se očekuje da vlast nastavi „prljavu kampanju“.

Demostat dodaje da su za pobedu opozicije ipak potrebni „iole bolji izborni uslovi, uključujući otvaranje Javnog servisa za kritičare vlasti, te kvalitetniji pristup biračkom spisku, uz kvalitetniju kontrolu na biračkim mestima“.

Portal očekuje da će vlast nastaviti „prljavu“ kampanju, što podrazumeva ucenjivanja, zastrašivanja, podmićivanja birača, zbog čega je neophodno da opozicija obezbedi pouzdane kontrolore na biralištima.

Prema nezvaničnim saznanjima portala, predsednik Srbije Aleksandar Vučić već sada ima rezultate istraživanja „i stalno će ih dobijati, pa će prema tome usmeravati kampanju vlasti u Beogradu“.

Kada je reč o opoziciji, Demostat ocenjuje da je glavni zadatak najveće opozicione grupe Srbija protiv nasilja da ostane na okupu i da bude inkluzivna.

Srpska napredna stranka će, po svemu sudeći, oformiti široku predizbornu koaliciju, odnosno Pokret za narod i državu, koji će, moguće je, uključiti i Socijalističku partiju Srbije, Zavetnike i deo Pokreta „Mi, glas iz naroda“.

U takvim okolnostima, opozicija bi trebalo da odgovori formiranjem još šireg fronta protiv vlasti, odnosno novim ukrupnjavanjem – uključivanjem ne samo partija, već i drugih organizacija, recimo, sindikata i sličnih, dodaje Demostat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari