Istraživanje: Više od 220 različitih sajtova širi dezinformacije o sukobu u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Prema najnovijem istraživanju koje je sproveo NewsGuard, lažni narativi oko ruske invazije na Ukrajinu se povećavaju i šire daleko izvan granica državnih medija pod kontrolom Rusije.

Iako su se ruski državni mediji suočili sa vrlo geografski rasprostranjenim naporima da se njihovo širenje dezinformacija suzbije, mnogi sumnjivi istraživački centri, anonimni veb-sajtovi i drugi mediji lako uspevaju da nastave sa širenjem dezinformacija o sukobu u Ukrajini.

OneWorld.press, na primer, stranica je koja sebe kategoriše kao ,,Global Think Tank’’ (globalna ,,think tank’’ organizacija), ali nigde ne otkriva u čijem je vlasništvu, ko je kontroliše i finansira. Ova stranica nastavlja da redovno objavljuje neistine koje su potpora ruskim dezinformacijama, a prema saznanjima NewsGuard-a internet domen sajta registrovan je u Moskvi.

Tako je NewsGuard identifikovao čak preko 226 različitih sajtova (sa tendencijom rasta ovog broja), koji kontinuirano šire dezinformacije o sukobu u Ukrajini, uključujući brojne anonimne sajtove, fondacije i istraživačke veb-sajtove, za koje je zajedničko da je nepoznato odakle se finansiraju. Ova brojka je za preko 50% veća u odnosu na broju koja je zabeležena pre marta meseca ove godine.

Istraživanje: Više od 220 različitih sajtova širi dezinformacije o sukobu u Ukrajini 2
Foto: Demostat

Broj određenih specifičnih mitova koji su ispleteni oko sukoba u Ukrajini, a koje je NewsGuard kontinuirano pratio je takođe porastao. Tako se ovaj broj više nego udvostručio na 23 lažne tvrdnje, saopštila je ova organizacija, a Demostat će o ovome u serijalu članaka koji sledi detaljno izvestiti.

Pažnju skreće i podatak o kome je izvestio ,,AP News’’ da su dezinformacije na španskom jeziku u vezi sa sukobom takođe u porastu, napominjući da je ,,RT en Espanol’’ (RT na španskom), među sajtovima na španskom jeziku koji se najviše tvituju za vesti iz Rusije i Ukrajine.

Iako je većina dezinformacija bila proruska, bilo je i lažnih informacija koje imaju za cilj da pokažu ukrajinske oružane snage uspešnijim nego što su bile, ili da iznesu neproverene tvrdnje o ruskim akcijama. Te tvrdnje, prema istraživanju NewsGuard-a, povremeno dele ukrajinske vlasti. Primer ovoga jesu video snimci ukrajinskog pilota borbenog aviona za koji se tvrdi da je oborio šest ruskih vojnih aviona. Bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko i druge ukrajinske javne ličnosti pominju na Tviteru pilota nazvanog „Duh Kijeva“.

Koliko je ekspanzija lažnih vesti, narativa i dezinformacija opasna u širem kontekstu i na globalnom nivou najbolje ilustruje grafikon koji prikazuje u kom procentu su stanovnici širom sveta sposobni da u onlajn svetu uoče kako pogrešne informacije i dezinformacije.

Zaključak koji iz svega može da se izvuče jeste da nalazi istraživanja jasno pokazuju da se ruske dezinformacije protežu daleko izvan njenih državnih medija sve do anonimnih veb-sajtova i istraživačkih tela koja mogu lakše da zaobiđu kontrolu i cenzuru. Upravo u ovom cilju 55 veb-sajtova za koje je NewsGuard do sada identifikovao da aktivno promovišu ruske dezinformacije nastavljaju da zarađuju reklame od etabliranih brendova kroz programsko oglašavanje.

Izvor: Demostat

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.