Trećina ispitanika neće izaći na parlamentarne izbore, dve trećine znaju za koga će glasati 1Foto: Demostat

Dve petine od svih ispitanika kaže ili da ne postoji stranka koja može da reši probleme (21 odsto) ili nije dalo odgovor ili je bilo neodlučno (17 odsto).

Ispitanici koji su odgovorili na pitanje ko bi najuspešnije rešavao beogradske probleme, podeljeni su između grupacije SNS i SPS koju je optiralo 31 odsto ispitanika i svih ostalih grupacija za koje se opredelilo takođe 31 odsto ispitanika. Među oponentima partija sadašnje vlasti, najviše se izdvaja grupacija SSP, DS, NS, PSG sa 14 odsto i grupacija NDBG, Zelenović i Ćuta, sa 7 odsto opredeljenih – pokazuje rezultat telefonskog istraživanja javnog mnjenja Demostata, urađen na uzorku od 1.200 Beograđana, sredinom oktobra meseca ove godine, koji su odgovarali na pitanje koja partija ili koalicija bi najuspešnije rešavala probleme Beograda.

U uvodnoj napomeni, istraživači Demostata skreću pažnju da do izbora ima još stotinak dana, te da ćemo tek videti ko će da izađe na izbore a ko neće, i ko će za koga glasati. Prema njihovim rečima, realna je pretpostavka da će se promene opredeljenja dešavati između izbornih participanata i na drugoj strani neodlučnih i najavljenih apstinenata, a potom unutar stranaka u opozicionom bloku. „S druge strane, verovatno će biti retka pretrčavanja između stranaka vlasti i stranaka opozicije“, navode istraživači.

Odgovore na direktno pitanje za koga biste glasali na parlamentarnim izborima koristili smo za svrstavanje ispitanika u neke od ovde navedenih izbornih grupacija. Trećina ispitanika od svih ispitanika najavljuje apstinenciju, dok je dve trećine navelo opciju za koju se opredeljuje. Među onima koji su naveli za koga bi glasali, 30 odsto je navelo SNS ili SPS, a 37 odsto je navelo neku od opozicionih stranaka. I ovde je u opoziciji dominantna SSP, DS, NS i PSG sa 18 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari