izboriFoto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIĆ

Opozicione partije desnog političkog spektra iskoristće, kao i vladajuće, refrendum o ustavnim promenama, 16. januara, za mobilizaciju svog biračkog pred izbore 3. aprila 2022.

Budući da su protiv ustvanih izmena one će pozvati svoje članove i simpatizere da izađu na referendum i glasaju protiv, dok će vladajuće SNS i SPS i njihovi mali koalicioni partneri pozivati da se glasa „za“.

Ukoliko „ne bude krađe“ refrendum bi mogao da bude jedan od pokazatelja snage desnih partija ako uspeju da izvuku sve svoje glasače. A eventualna saradnja partija po tom pitanju možda ukaže i na nove izborne koalicije.

S druge strane, u grupi takozvanih proevropskih partija u kojoj su SSP, DS, NS, PSG, PZP i sindikat Sloga, nam je rečeno da je promene Ustava izglasala nelegalna Skupština, te da te odluke ne priznaju i da će ih sve promeniti po dolasku na vlast.

Koalicija NADA (POKS i DSS) pozvala je juče građane da na referendumu glasaju protiv promene Ustava.

Ova koalicija je naglasila u saopštenju da Ustav države ne treba „olako“ menjati, kao i da ne treba ljude navikavati na to da mogu lako da menjaju Ustav.

„Činjenica je da nam je ta ustavna promena nametnuta spolja, od strane Evropske unije. EU se neće širiti u dogledno vreme i tema njenog proširenja uopšte nije na dnevnom redu“, navela je NADA.

Iz Dveri poručuju da su protiv ustavnih promena i referenduma na tu temu koji je pokrenula nedemokratska Skupština u kojoj nema opozicije.

– Najavljene ustavne promene u pravosuđu očigledno se ne donose zbog stvaranja uslova da parvosuđe u Srbiji konačno postane zaista nezavisno, već zbog ucena iz Brisela spolja i nastavka uticaja izvršne vlasti na sudstvo i tužilaštvo iznutra. Stojimo na stanovištu da su planirane promene Ustva u oblasti pravosuđa samo probni balon za dalja referendumska pitanja i sledeće izmene Ustava, kao što je eliminisanje KiM iz ustavne preambule ili odobrenje za otvaranje rudnika litijuma od strane, po zlu čuvenog, Rio Tinta, što apsolutno ne smemo dozvoliti. Dveri će sarađivati sa svim protivnicima ovih ustavnih promena jer samo zajedničkim snagama možemo to sprečiti. U tom pravcu pokrenuli smo kampanju „Ustavobranitelji“ i pozivamo sve organizacije i pojedince koji su protiv promene Ustava da nam se pridruže – kaže za Danas predsednik Dveri Boško Obradović.

Kako navodi, do kraja nedelje Predsedništvo Dveri će odučiti kako kontretno dalje po ovom pitanju.

I Srpska stranka Zavetnici je protiv izmena Ustava i promoviše proglas „Odbranimo ustav-sačuvajmo Srbiju“.

Predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski juče je u centru Beograda pred okupljenim građanima rekla da oni započinju kampanju za odbranu Ustava i narodnog suvereniteta, ustavnih prava, resursa i zemlje.

– Svako ko vas bude pozivao na bojkot refrenduma radi za vlast, Brisel, strane korporacije i ambasade. Bojkot nije rešenje. Jer je izmenama Zakona o referendumu ukinut cenzus i koliko god ljudi izađe, a oni će izvesti svoje, odluka će biti legitima i legalna – navela je ona.

Prema njenim rečima, vlast želi da ukine narodni suverenite budući da prema izmenama Ustava sudije više neće birati Skupština koja je predstavničko telo građana.

– Ako sud sudi u ime narodan pitam se gde je narod u tom njihovom eksperimentu – rekla je Đurđević Stamenkovski.

A Pokret Dosta je bilo – Suverenisti Saše Radulovića i stranka Zdrava Srbija Milana Stamatovića, pokrenuli su kampanju protiv ustavnih izmena pod nazivom „Soroševa promena Ustava“.

Predsednik DJB Saša Radulović rekao je da je promena Ustava pitanje svih pitanja i da ništa nije važnije od toga da se građani informišu o posledicama te promene i da na predstojećem referendumu glasaju protiv, prenela je Beta.

Referendum kojim će se potvrditi ili ne izmene najvišeg pravnog akta u delu koji se odnosi na pravosuđe, raspisan je u utorak, a ustavno pitanje glasi:“Da li ste za potvrđivanje akta o promeni ustava Republike Srbije?“

Pešić: Izaći i glasati „protiv“

Sociološkinja Vesna Pešić napisala je na svom tviter nalogu da se širi odbrana od ustavnog referendima. “Vrsni pravnici kazu:Obavezno izaći na referendum i glasati PROTIV da ne dobiju većinu. Traži se samo prosta većina, a ne kalifikovana 50 plus 1 upisanih birača, tada je pomagao bojkot a sad glasati PROTIV. Molim”, napisala je Pešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari