Dijalog dodatno podelio opoziciju 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Posle jučerašnje prve sesije međustranačkog dijaloga vlasti i opozcije o poboljšanju izbornih uslova a uz posredovanje poslanika Evropskog parlamenta, politička opoziciona scena još jednom se podelila.

Nova podela je na one partije koje će nastviti svoje učešće u tom dijalogu i one koji su juče odlučile da ga napuste jer su ocenile da to nije način za postizanje dogovora budući da su njihovi predlozi odbijeni.

Dijalog su napustili SSP, DS, PSG i PZP, grupa koja je ima svoj predlog sportazuma vlasti i opozicije, a u kojoj su bili još i ZZS i Ne davimo Beograd.

U dijalogu su ostali pokret Dveri i Narodna stranka, grupa koju čine SDS, Nova stranka i GDF, kao i DJB i LSV, ali i ZZS.

Do zaključenja prvog izdanja Danasa razgovori vlasti i opozicije nisu završeni.

Dijalog se nastavlja i danas. kada bi trebalo da bude poznato šta su rezultati ove runde i koji su planovi za dalje.

Ono najkonkretnije što je vlast odbila, a oko čega je bila složna sva opozcije, je razdvajanje izbora.

Već uoči početka dijaloga predsednik SPS i Skupštine Srbije Ivica Dačić, koji je i fasilitator dijaloga, je na RTS rekao da će izbori biti održani najverovatnije 3. aprila.

Najavio je i da pred učesnicima razgovora neće biti dokumenti i platforme stranaka opozicije već samo dokument koji su napisali posrednici iz EP, a kojim opozicija nije bila zadovoljna.

Tokom dijaloga, kako su preneli mediji, SNS je odbio predlog opozicije o formiranju dva koordinaciona tela – za medijsko praćenje i kontrolu izbora.

Uz obrazloženje da nije potrebno da se pravi paralelno komesarsko telo, naprednjaci su odbili predlog o formiranju nadzornog organa za medije.

Izlazak iz dijaloga možda i nije toliko iznenađenje, budući da su o tome govorili prestavnici opozicije, ali jeste to što oni koji su napustili dijalog nisu najavili proteste kako su ranije najavljivali.

Zasad je čini se mirnija opcija i dallje i ugri kao i pokušaj novog alarmiranja Evropskog parlamenta.

Predsednik SSP Dragan Đilas posle prve sesije dijaloga je rekao da je on farsa i da nije način za postizanje bilo kojeg dogovora budući da SNS smatra da su izborni uslovi idealni i ne želi da prihvati nijedan predlog iz sporazuma koji je grupa od šest proevropskih stranaka predložila.

On najavljuje da će taj predlog biti „upućen svim poslaničkim klubovima Evropskog parlamentka, koje su donele rezoluciju o Srbiji i na osnovu koje su pokušani ovi nazovi razgovori“.

„Ovo sa izborima u ovom trenutku nema nikakve veze, jer sada govorimo o pokušajima da dođemo do fer i slobodnih izbora”, rekao je Đilas odgovarajući na pitanju da li ovo znači i bojkot izbora. Kako je dodao, sa onima koji krše zakon ne može pregovarati da poštuju zakon.

O daljim koracima za naš list govorio je i Janko Veselinović, predsednik PZP.

On je za Danas rekao da će grupa koja je napustila dijalog nastaviti saradnju sa evropsim partijama koje brinu za demokratiju u Srbiji, kao i sa institucijama EU.

„Te institucije nažalost do sada nisu našle lek za Vučićevu diktaturu. Imajući u vidu i podršku koju je imao od nekih odlazećih političara iz Unije. Nažalost ima ih još u EU koji koji drže i pomažu ovaj režim. Ne smemo to kriti. To je realnost. Stanje se manje, ali polako“, rekao je Veselinović.

A šta od dijaloga očekuju oni koji su ostali sažeo je Boško Obradović, predsednik Dveri.

On je naveo da ga „raduje“ što je opozicija nastupila jedinstveno i zajedno iznela dva zahteva za predstojeće izbore.

„Ako nema pomaka u sferi medija, ako ne vidimo konkretne novosti i prostor za opoziciju na medijima i ako predstavnici opozicije ne mogu da imaju svoje ljude u kontroli kompletnog izbornog procesa svih šest meseci, ne vidimo smisao da potpisujemo bilo kakav sporazum“, rekao je Obradović u Palati Srbija.

Lider Dveri je dodao da ako vlast i evroparlamentarci ne budu prihvatili ta dva zahteva, „neće biti razloga za dalji razgovor“.

Prema njegovim rečima, evroparlamentarci će, u zavisnosti od odgovora, pokazati na čijoj su strani.

A šta kaže vlast.

To je juče posle prve sesije izneo Vladimir Orlić, poslanik SNS, koji veruje da je moguće doći do dogovora u ovoj rundi međupartijskog dijaloga, ali da to ne zavisi samo od SNS, koja je sa maksimalno dobrom voljom ušla u ovaj proces.

„Mi smo sa svoje strane bili konstruktivni, analizirali smo predlog tema i potrudili se da pronađemo što više elemenata na kojima možemo da pronađeno za sve prihvatljiv, a pozitivan okvir“, rekao je Orlić novinarima u pauzi međupartijskog dijaloga.

Konstruktivnost, ali i primenu dogovorenog. očekuju i poslanici Evropskog parlamenta Tanja Fajon, Vladimir Bilčik, kao i nekadašnji evroposlanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn. Oni su to naveli nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Sagovornici su istakli da je od velikog značaja da rezultati dijaloga budu primenjeni, i izrazili posebnu spremnost da pomognu u predizbornom procesu kako bi ono što je dogovoreno bilo i sprovedeno”, saopštio je Vučićev kabinet.

Stojanović: Odmah početi sa pritiskom

Politikolog Boban Stojanović je komentarišući izlazak iz dijaloga dela opozicije, naveo da je potrebno odmah preći na druge vidove pritisaka. “Mnogo se priča o protestima, građanskoj neposlušnosti i slično i sada je neophodno odmah krenuti u akciju. Ako ni ovaj vid pokušaja institucionalizacije političke borbe nije uspeo, onda opozicija mora da se vrati ulici i tom modelu borbe. I ostaje im da izvrše znacajniji pritisak na medjunarodne institucije. I samo je veliki problem što opozicija ne nastupa jedinstveno i što sve nije kooridinisano”, naveo je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari