Opozicija do četvrtka čeka odgovor posrednika iz Evropskog parlamenta 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO

Opozicija do četvrtka čeka jasan stav posrednika iz Evropskog parlamenta u međustranačkom dijalogu o predlogu sporazuma o slobodim izborima koji su napisali Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret i poslali na uvid, rečeno je Danasu u ovim partijama.

U odnosu na taj odgovor, kako i piše u predloženom tekstu koji bi trebalo da potpišu vlast i opozicija, oni će odlučiti o daljim koracima u vezi sa drugom rundom međustranačkog dijaloga, koja je zakazana za petak 17. i subotu 18. septembar.

Nezvanično, prema rečima naših izvora, postoji mogućnost da se neki od predstavnika ovih partija ne pojavi na sastnaku ukoliko posrednici iz EP ne budu spremni da prihvate ovaj sporazum kao osnovu za dalji razgovor.

Naši izvori navode, i da je vrlo važno šta će o ovom predlogu reći i predsednik vladajuće SNS Aleksandar Vučić, budući da on njega sve zavisi.

Zato, kako nam je nezvanično objašnjeno u opozicionim krugovima, opozicija od posrednika iz EP i očekuje da ukaže Vučiću i ostalim predstavnicima vlasti koliko je važno osloboditi medije i omogućiti građanima da glasaju bez bilo kakvog pritiska.

Ipak, iako od vlasti očekuje stav, ova opoziciona grupacija svoj tekst sporazumma nije posla čak ni Ivici Dačići, koji je, kao predsednik Skupštine Srbije, fasilitator u ovom međustranaćkom dijalogu oko izbornih uslova.

On je za Danas rekao da ga zasad nije dobio ni od posrednika iz EP.

Juče od Vladimira Orlića, poslanika SNS, koji učestvuje u dijalogu nismo dobili odgovor o šta misli o predlogu opozicije.

A kada je reč o tome šta u predloženom sporazumu piše, može se konstatovati da je opozicija, nakon što je odbila radni dokument posrednika iz EP jer nije sadržao izvršne mere, rokove i tela za sprovođenje dogovorenog, u svom navela razdvajanje izbora, čega nije bilo u dokumnetu iz EP, ali i onemogućavanje da oni koji nisu na listi budu u nazivu liste ili nosioci liste.

To bi trebalo da spreči da ime lidera SNS Vučića bude na svim izbornim listama naprednjaka od lokala do parlamenta.

Osim toga, kako je navedeno, u cilju obezbeđivanja ravnopravnog pristupa medijima i pluralizma u njima predlaže se formiranje Koordinacionog telo za javno informisanje (KTI) sa izvršnim ovlašćenjima, koje treba da počne sa radom najkasnije 15 dana od dana prihvatanja Sporazuma a biće obrazovano minimum 6 meseci pred naredne izbore.

Njega bi činili predstavnici političkih subjekata koji su definisali Sporazum, uz isti broj predstavnika vlasti i opozicije i po jednog predstavnika novinarskih udruženja – UNS, NUNS, NDVN. U rad KTI, bez prava glasa i po pozivu, mogu biti uključeni predstavnici REM-a, javnih servisa i civilnog sektora koji se bave monitoringom medija, piše u prelogu opozicije.

Između ostalog, zadaci KTI su u izbor nezavisnog uredničkog tima informativnog programa javnih servisa koji će predložiti predstavnici novinarskih udruženja članica Nacionalnog tela, zatim definisanje nove programske šeme u kojoj će tri puta nedeljno predstavnici opozicije samostalno gostovati u emisijama prvih programa RTS-a i RTV-a u terminu između 18:30 i 19 sati.

KTI treba da omogući i da tri puta nedeljno jednak broj predstavnika vlasti i opozicije učestvuje u emisijama debatnog karaktera u terminu 21 sat, kao i da predstavnici vlasti i opozicije imaju istu zastupljenost i u svim Informativnim emisijma (Dnevnik 1, 2, 3, Vesti, Jutarnji dnevnik, Jutarnji program, Magazin oko…).

Predlaže se i forimiranje Koordinacionog tela za sprovođenje izbora (KTSI) u kojem bi bili potpisnici Sporazuma i po jedan predstavnik CESID-a, CRTA i Transparentnosti Srbija.

Zadaci ovog tela su da podnosi krivične prijave protiv lica koja zloupotrebljavaju biračke spiskove, spreči prekrajanje izborne volje kroz prijavljivanje birača na lažnim dresama, obezbedi da jedna trećina stalnog sastava RIK-a budu predstavnici opozicje koja je učestvovala u definisanju Sporazuma.

Ovo telo bi trebalo da imenuje poverenike za zaštitu zaposlenih u javnom sektoru koji će sprečiti prisiljavanje zaposlenih da glasaju u skladu sa ucenama nadređenih.

Uz to KTSI treba i da definiše novo, za RIK obavezujuće Uputstvo o sprovođenju izbora, koje će uvažiti sve preporuke OEBS-a i ODIHR-a,

Za formiranje i nadležnosti oba tela definisaće se lex specialis-om, koji će se usvojiti najkasnije 15 dana od dana postizanja sporazuma.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari