Dijalog o dijalogu svih nije realan 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Čak i ako predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozove na sastanak sve zainteresovane za učešće u predstojećem dijalogu o izbornim uslovima, kako bi se razrešile neke od postojećih dilema oko tog dijaloga, sve stranke opozicije se neće odazvati tom pozivu.

Pitanje je i hoće li Dačić to i učiniti, jer do sada nije odgovorio na inicijativu Stranke moderne Srbije, koja ga je, početkom januara, pozvala da što pre (uoči ili odmah posle razgovora sa predstavnikom EP Dejvidom Mekalisterom) u Skupštini organizuje sastanak na kojem bi se zainteresovani politički subjekti za predstojeći dijalog sa vlašću o izbornim uslovima izjasnili o načinu učešća u tom dijalogu.

Ta stranka je navela da je nedopustivo da se o tako važnim pitanjima učesnici političkog života u Srbiji informišu iz medija.

Umesto „potpuno neprimerenog javnog licitiranja platformama za dijalog i brojem predstavnika“, SMS se zalaže da svi koji su zainteresovani za dijalog dođu u parlament i izjasne se o načinu učešća u njemu dijalogu.

Kopredsednica SMS Tatjana Macura za naš list kaže da je u nedelju na adresu Skupštine poslato i pismo sa istim predlogom. Ona navodi da ne očekuje odgovor, ali očekuje da je Dačić dobio mejl, da razume ono što je napisano kao i ozbiljnost situacije.

Prema njenim rečima, najnerešivije pitanje je ko učestvuje, pa je potrebno da se anketiraju političke organizacije i vidi ko je zainteresovan da učestvuje u dijalogu, da li će organizacije da nastupaju samostalno ili će svaka platforma, koja je predstavljena, da pošalje svoje predstavnike.

– Neke platforme insistiraju da tu budu nezavisni predstavnici, neke platforme neće da sede sa evroparlamentarcima. Ako se budu vodila dva ili tri dijaloga od toga nema ništa. Najveću diskreditaciju prethodnog dijaloga uradili su, verovatno nesvesno, predstavnici EP, koji su pristali da vode paralelne razgovore sa onima koji nisu hteli da dođu u Skupštinu gde se dijalog odvijao – objašnjava ona.

Ipak, predstavnici opozicije iz dva bloka (oko SSP i oko SDS) koji imaju svoje pregovaračke platforme nisu spremni na učešće u takvom sastanku.

Ana Stevanović, članica Predsedništva SSP, navodi da ova partija nastavlja da o dijalogu razgovara sa predstavnicima EP, a sa tom praksom će nastaviti.

– Spremni smo isključivo u takvom dijalogu da učestvujemo kako bismo Srbiju izvukli uz duboke političke krize u koju su je svojom politikom podela i mržnje doveli oni koji se već godina bogate dok nam ljudi iz zemlje beže trbuhom za kruhom i razumom za dostojanstvom – navodi on za naš list.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, za Danas ukazuje da se mnogo puta do sada pokazalo da direktan dijalog sa ovom vlašću nije moguć.

– Njihova namera je da kroz „fasadne“ razgovore pokušaju Evropljanima da se predstave kao konstruktivna i dobronamerna struktura, dok je realnost potpuno suprotna. U Srbiji je zastupljen hibridni režim, a vlast je koncentrisana u rukama jednog čoveka. Evidentno je postojanje neujednačenog terena za takmičenje vlasti i opozicije, ali i tendencija da se ekspresno ukine svaki vid kritičke misli. Platforma koju smo izradili sa nizom raznorodnih političkih stranaka i pokreta je naša osnova za dijalog, a za SDS je jedino prihvatljivo da on bude isključivo vođen uz posredovanje evroposlanika – kaže Samofalov. Dok potpredsednik Dveri Ivan Kostić ovu ideju smatra besmislenom kako bi u prvi plan raznim anketama isplivale ličnosti koji nemaju podršku u narodu, kao ni ozbiljnu strukturu.

Bojan Pajtić, profesor Univerziteta u Novom Sadu, kog deo opozicije predlaže za jednog od zastupnika pred vlašću u dijalogu, smatra da bi opozicija koja je bojkotovala izbore morala da usaglasi jedinstven stav oko načina pregovaranja sa režimom, platforme i pregovarača.

– Bojkot je uspeo, a evropski medijatori i dolaze, pre svega, zbog toga što je srpska Skupština nelegitimna i bez opozicionih predstavnika. Evropljani žele da pomognu da se ishoduju drugačiji uslovi zbog stranaka koje nisu izašle na prethodne izbore. Stranke koje su izašle su faktički i formalno i pristale na ovakve izborne uslove, nema njih šta ko da ubeđuje da izađu pod eventualnim novim, boljim uslovima, kad su već izašli pod starim. To je nonsens. Dačić je deo režima. Pretužno će biti ako on mora unutar opozicije da usaglašava stavove o izbornim uslovima, njihovim predstavnicima i platformama. Režimu je u interesu da pregovori traju što duže, a da ustupci budu što manji – zaključuje Pajtić za naš list.

Dačić juče nije odgovorio na pitanje Danasa hoće li organizovati sastanak koji mu iz SMS sugerišu.

Dačić i Mekalister 1. marta

Prema dosadašnjim najavama, predsednika Skupštine Srbije Ivicu Dačića početkom marta, moguće već 1. marta, očekuje onlajn razgovor sa Dejvidom Mekalisterom, predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP. Kako je Dačić ranije najavljivao, sa Mekalisterom će razgovarati o formatu, temi i učesnicima dijaloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari