Diplomatski izvori: Lideri koji se opiru sankcijama mogli bi da se nađu pod istragama 1foto EPA/KOCA SULEJMANOVIĆ

Zapad neće još dugo imati strpljenje za svrstavanje Srbije i uvođenje sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, a ukoliko Beograd bude odabrao da i preko razumne mere odugovlači sa povlačenjem pravih poteza biće teške i po Srbiju i po predstavnike vlasti, rečeno je nezvanično Danasu u diplomatskim krugovima. Ni reakcija ili „pretnja“ iz Moskve ništa bezbolnija neće biti po režim u Beogradu, dodaju naši sagovornici.

Kako nam je rečeno, osim ekonomskih posledica koje će pogoditi narod, Zapad bi mogao da targetira svoje sankcije na lidere zemalja koji se odupiru, poput Aleksandra Vučića, predsednika Srbije ili pak Viktora Orbana, premijera Mađarske. S druge strane, i Rusija ima materijala da jako udari po onima koji ne rade u njenom interesu.

Dakle, kako zaključuju naši sagovornici, Vučić sada treba da se odluči između loših posledica i po državu i eventualno posledica po sebe i njemu bliskih osoba koje mu „prete“ sa obe strane.

Kada je reč o posledicama po državu sa Zapada, one bi se, kako se već navodi u medijima, mogle kretati od obustave investicija i ostanka ljudi bez posla, obustave sredstava iz pretpristupnih fondova EU, kao i suspenzija daljih pregovora o članstvu u Uniji, pa i suspenzije šengenskog viznog sistema.

Moskva naravno može da ucenjuje energentima i njihovom cenom i „zaštitom“ Kosova.

A kada je reč o poslednicama koje bi pripadnici vlasti mogli da trpe ukoliko se ne odluče za stranu Zapada, nezvanično nam izvori bliski diplomatama u Beogradu kažu da činioci vlasti koji budu odbili da budu deo ujedinjenog zapadnog fronta u ovom istorijskom trenutku rizikuju sankcije i finansijske istrage na najvišim nivoima, pa i hapšenja.

S druge strane Rusi, kako navode naši izvori, sve znaju preko svoje agenture koja nikad nije rasformirana i rado će sve iskoristit bez ikakve dileme, za razliku od Zapada „koji uglavnom sve radi postepeno i uz više pretnji nego konkretnih akcija koje Moskvi nisu strane“.

Izvori Danasa u diplomtaskim krugovima kažu da je Amerika uzela primat u „disciplinovanju“ ovog dela regiona, ali da zasad ima strpeljenja koje bi već možda i za mesec dana moglo da iscuri. Zato, kako objašnjavaju, vlast u Srbiji neće imati priliku da beskonačno odugovlači i nalazi izgovore za odlaganje odluka i poslova kao do sada. Kako nam je rečeno, SAD napre čeka formiranje vlade bez socijalista.

Moguće i da zato, kako nam kažu izvori, Vučić odugovlači sa proglašenjem konačnih rezultata izbora.

U procesu odlučivanja šta i kako dalje, izvori Danasa kažu da je put u Berlin samo jedna od stanica i da će nemački kancelar Olaf Šolc biti više nego jasan u svojim porukama, Zapad ili pozicija nasuprot Zapadu.

Spoljnopolitički novinar Boško Jakšić za Danas kaže da bi napravio veliku razliku između lične sudbine predsednika i države, budući da je Vučić, kako navodi danas talac sopstvene politike i kriv je za situaciju u kojoj je, a pogotovo u kojoj je Srbija.

– Njegova lična sudbina i da li će biti stavljen na listu sankcija poput Dodika me manje zanima – kaže Jakšić.

Kako dodaje, važnije je kako će on pozicionirati Srbiju.

– Stvari su jasne. Iz Nemačke smo od predsednika Šajnmajera i šefice diplomatije Berbok dobili jasne izjave da Srbija ukoliko se ne pridruži sankcijama sama sebe isključuje sa puta evropskih integracija. To nije pitanje pritisaka, kao što Vučić često govori, pokušavajući da skine odgovornost sa sebe i stvori atmosferu u kojoj sirote Srbe neko pritiska i davi. Jasno se sa Zapada poručuje da je to stvar našeg izbora i da se to očekuje od Srbije kao kandidata za članstvo u EU. Vi to ne morate, ali onda slede konsenkvence toga. To je taj nejneprijatniji deo koji će Vučić čuti i od Šolca, koji će mu reći morate da se priključite sankcijama jer rizikujete to to to i to – navodi Jakšić.

Kako dodaje, pripremne radnje je Vučić na medijskoj sceni već počeo promenom stavova i naslova po tablidima, pa i serijom izjava o tome koliko Srbija može da izgubi.

Upitan da li prilikom uvođenja sankcija Vučić može da bira mere iz različitih paketa sankcija ili mora da se pridržava svih, on odgovara da je retka povoljnost Vučićeve situacije ta što će Zapad biti zadovoljan simboličnim sankcijama.

– Sve sankcije kojima se mi priružimo su simbolične. To je bitno sa stanovišta vrednosne politike a ne efekata tih mera. Jer mi ne možemo da prekinemo da izvozimo tehnologiju ili povučemo Simens iz Rusije. Zato ne verujem da će Rusi burno reagovati na naše sankcije, jer pokušavaju da sačuvaju Srbiju, što se vidi jer nas nisu stavili na listu neprijateljskih zemalja, računajući da ovde još imaju neki paket akcija – kaže Jakšić.

Upitan zašto onda Vučić odugovlači sa odlukom, on odgovara jer voli da pravi dramu, da se mršti hukće i pred kamerama pokazuje koliko mu je teško.

– A vezan je možda kalkulacijom da bi situacija u Ukrajini mogla da se na neki način smiri i da izbegen oštrije izjašanjavanje. Pošto su izgledi da će novi hladni rat da potraje, tom kalkulacijom sa kupovinom vremena i odlaganjem sa formiranjem vlade neće dobiti ništa – zaključuje Jakšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari