Direktor Centra za praktične politike: Zategnuti odnosi odgovaraju Srbiji 1Dragan Popovic Foto: Medija centar

“Nakon izbora nove crnogorske vade odnosi na relaciji Srbija – Crna Gora suštinski se neće promeniti. Zategnuti odnosi odgovaraju srpskoj vlasti, jer može uvek da isprovocira sukob kada joj je to potrebno da skrene pažnju sa drugih stvari, ili da glumi važan faktor u regionu” , kaže za Danas Dragan Popović, direktor Centra za praktične politike.

Prema njegovim rečima sa druge strane crnogorska vlada je slaba, nema dovoljan legitimitet i verovatno će izbegavati krupne odluke, uključujući i one koje mogu izazvati tenzije sa Srbijom.

Zoran Lutovac , bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori i lider Demokratske stranke smatra da odnosi Srbije i Crne Gore ne smeju da zavise od toga ko je na vlasti u jednoj, ili drugoj državi.

“Ti odnosi moraju biti na najvišem mogućem odnosu i na političkom, privrednom i kulturnom planu. Na to nas obavezuju interesi građana obe države, međusobna povezanost i svestrana isprepletenost”, ističe Lutovac.

Crnogorska skupstina sinoć je izabrala novu, manjinsku vladu na čijem čelu je doskorašnji potpredsednik Dritan Abazović. Time je okončana tromesečna kriza u radu izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori.

Vladu će, pored Abazovićevog pokreta URA, činiti stranke manjinskih naroda, procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP) i prosrpska Socijalistička narodna partija (SNP), dok će njene odluke u skupštini podržavati najveća opoziciona partija, Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Đukanovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari