Direktor Kosovskog instituta pravde: Tači ruši pravni poredak 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

Direktor Kosovskog instituta pravde Ehar Miftari ocenio je da je predsednik Kosova Hašim Tači pozivom koji je uputio liderima parlamentarnih stranaka za današnji sastanak o formiranju nove Vlade, počeo rušenje pravnog poretka.

Miftari je na Fejsbuk nalogu ocenio da se „ruši sve što je izgrađeno od proglašavanja nezavisnosti (Kosova) do danas“.

„Promena Ustava neće biti alternativa u bliskoj budućnosti. Bez korišćenja prava stranke prve na izborima da formira Vladu, ili bez njenog odbijanja da pošalje predlog za mandatara ili bez tumačenja Ustavnog suda, ne može predsednik da poziva druge stranke na konsultacije o formiranju Vlade“, naveo je Miftari.

Pozvao je političke partije da ne budu deo takvog procesa formiranja Vlade.

„Ustav i ustavni poredak treba da bude iznad interesa političkih partija ili bilo kakvog ličnog interesa“, napisao je direktor Kosovskog instituta pravde.

Ustav Kosova i presuda Ustavnog suda iz 2014. godine kažu da je predsednik dužan da ponudi mandat za formiranje Vlade stranci ili predizbornoj koaliciji pobedniku na izborima i da bez odbijanja ili pisma te stranke da nema kandidata za premijera, predsednik ne može da sazove konsultacije za novog premijera.

Predsednik je od 4. aprila pet puta pisao lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju da dostavi ime novog mandatara.

Kurti je odgovorio da ne odbija da dostavi predlog, ali je ocenio da je važnija prevencija pandemije korona virusa i zatražio da se posle pandemije održe vanredni parlamentarni izbori.

Tači je danas počeo konsultacije za formiranje Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari