Posle preporuke da se članovima upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća smanje plate na iznos prosečne zarade u Srbiji, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Markovićizjavio je da bi trebalo umanjiti i mesečna primanja čelnika opština i gradova koja su, kako je istakao, često viša od onih koja imaju predsednik i premijer Srbije. Ovo je drugi oštar korak koji je ovog meseca najavio ministar Marković, posle onog da će najverovatnije slediti smanjenje broja činovnika na lokalnom nivou, kojih trenutno ima oko 65.000.

Kako je Danasu rečeno iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, pitanje plata zaposlenih u opštinama i gradovima biće uređeno posebnim zakonom, u saradnji s resornim državnim organima. Trenutno se za ovu oblast primenjuju stari propisi koji su omogućili, kako kažu u Ministarstvu, nerealno visoka primanja lokalnih funkcionera. U saradnji s Ministarstvom finansija, insistiraćemo na uvođenju discipline u lokalnim samoupravama, rečeno je našem listu u Ministarstvu za državnu upravu.

Prema istraživanju Danasa, plate čelnih ljudi u gradovima i opštinama kreću se od 67.000 dinara, koliko zarađuje načelnik opštinske uprave u Užicu do 128.000 dinara, što je plata gradonačelnika Subotice. Što se tiče prosečnih primanja zaposlenih u lokalnoj samoupravi, iznad državnog proseka su u Vranju i Novom Pazaru, a znatno niža su u Bujanovcu i Nišu. Plate čelnika beogradskih opština kreću se oko 100.000 dinara.

Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, ocenjuje za Danas da nije potrebno da se smanjuju zarade, većda treba stvoriti državnu upravu s manje zaposlenih.

– Na primer, trebalo bi smanjiti broj sekretarica, a povećati im plate. Takođe, potrebno je pojednostaviti proces javnih nabavki, koje moraju da budu transparentne, odnosno dostupne javnosti – objašnjava Kuzmanović.

Jedna od gradskih opština u kojoj plata predsednika nije niža od 100.000 dinara je i Barajevo. Prema rečima načelnice opštinske uprave Velinke Vlajić, s obzirom na to da je ovo gradska opština, novčanu masu određuje Grad Beograd.

– Upravo zbog toga, mi ne možemo da imamo iste plate kao što su u Gradu. Međutim, krajem godine se pravi budžet i sigurna sam da će plate biti smanjene – navodi Vlajićeva.

Kada je rečo zaradama u ostalim gradovima i opštinama, interesantno je da je plata predsednika opštine Pirot Vladana Vasića 90.000 dinara, dakle niža od mnogih, iako se smatra da ova opština ima jednu od najuređenijih uprava. Na pitanje Danasa da prokomentariše najavljeno smanjenje plata, Vladan Vasićkaže da su mase zarada gradske uprave ograničene većnekoliko godina.

– Dok se državna administracija u proteklom periodu višestruko povećala, sada od lokalnih samouprava traže radikalne restrikcije, kao što su smanjenje plata i broja zaposlenih. To je za nas prilično iritirajuće – ukazuje Vasić.

Plata niškog gradonačelnika Miloša Simonovića je 85.000, a prosečna zarada u gradskoj administraciji je 27.000 dinara.

– Pošto su sada u Nišu zarade predsednika opština i drugih opštinskih funkcionera na nivou gradskih, budućim gradskim budžetom biće predviđeno da one budu niže od zarada gradskih funkcionera. Niš od ove godine ima devet umesto 13 gradskih uprava, a načelnici uprava više nemaju zamenike, čime će se ostvariti ušteda od 60 miliona dinara za vreme trajanja mandata. Takođe, Skupština grada Niša sada ima sedam umesto prethodnih 17 skupštinskih komisija, čime će se u ovom mandatu uštedeti oko 40 miliona dinara – rekla je Danasu Stanislava Todorović, portparolka gradonačelnika Niša.

Zanimljivo je da je u Kragujevcu još 2004. doneta odluka da zarade gradskih funkcionera budu za 30 do 40 posto niže od prinadležnosti koje bi im po zakonskim propisima pripadale, a većčetiri godine na delu su i mere štednje kada su u pitanju zarade zaposlenih u gradskoj upravi. Plata gradonačelnika Veroljuba Stevanovića iznosi nešto više od 100.000 dinara, dok su prosečne zarade zaposlenih u gradskoj upravi 34.600 dinara.

Predsednik Skupštine grada Kragujevca Saša Milenićkaže za Danas da će zarade funkcionera lokalne samouprave biti niže od onih koje imaju njihove kolege u Beogradu i nakon smanjenja koje je najavio ministar Marković.

Miloš Đajić, predsednik Centra modernih veština, kaže za Danas da će decentralizacijom lokalne samouprave preuzeti više nadležnosti u oblastima zdravlja, školstva, uprave… što može dovesti do potrebe za povećanjem broja zaposlenih, a ne do smanjenja plata, „iako se sada govori o tome da je broj radnika u lokalnim samoupravama preveliki“.

– Potrebno je uraditi detaljnu analizu rada gradskih i opštinskih uprava, uvesti elektronske uprave i poboljšati kvalitet rada, a to nije jednostavan posao. Inače, zanima me šta je sa zaposlenima u komunalnim preduzećima, kojih ima mnogo više nego zaposlenih u lokalnim samoupravama – ističe Miloš Đajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari