DJB: Krivične prijave protiv Vučića, Dačića i Šešelja 1foto:FoNet Dragan Antonic / FoNet

Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića priprema krivične prijave protiv čelnika SNS, SPS, SRS, Republičkog statističkog zavoda i Republičke izborne komisije zbog osnovane sumnje da su učestvovali u krađi glasova na aprilskim izborima.

To je rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ovog pokreta. Analiza izbornog materijala, koju je uradio DJB, pokazuje da se 372.000 glasova građana sa lokala, na, kako je rečeno, neverovatan način prelilo na republiku.

– Glasovi 300.000 ljudi koji su na lokalu glasali za razne grupe građana, 47.000 glasova onih koji su glasali za DJB, DS, SDS, LSV, Novu i ostale građanske stranke i 27.000 onih onih koji su glasali samo na republičkim izborima prelilo u glasova na republičke liste SNS, SPS i SRS ili druge patriotske liste. To je masovna građa glasova na republičkim izborna koja se dogodila nakon prebrojavanja glasova u biračkim odborima i na putu džakova do RIK – rekao je Saša Radulović, lider DJB. On dodaje da lokali izbori nisu mogli da budu pokradeni jer rezultati sa biračkog mesta idu direktno u opštinski izbrornu komisiju. Radulović najavluje da će DJB uskoro podneti krivične prijave protiv svih umešanih u ovu krađu, da je Skupština zbog krađe donosila nelegalne odluke i da zato DJB traži da se uz predsedničke izbore raspišu i republički izbori.

Kako je rečeno na konfereniciji, jasno je da svi opozicioni predsednički kandidati ulaze u izbornu trku sa tim da mogu da budu pokradeni.

Na pitanje šta poručuje kandodatima za predsednika države s obzirom na ove nalaze, on kaže da će se DJB rganizovati da krađe ne bude, dok kupovinu glasova i sve ono što se dešava pre preprojavanja listića teško može da se spreči.

Kao primere za izbornu kražu Radulović navodi Mladenovac i Suboticu. Kako je objasnio, u Mladenovcu je koalicija oko SNS na lokalnim izborima osvojila 48,1 odsto glasova, a na republičkom nivou 56,8, dok je koalicija oko SPS na lokalu osvojila 7,1 a na republici 9,7 odsto, a SRS na lokalu 5,1 a u republici čak 9,3 odsto. Radulović je kazao da se 5.190 glasova koje je na lokalu osvojila Grupa građana – Samo jako rasodelilo na liset SNS, SPS i SRS na republičkim izborima.

– U petak sam razgovao sa LJubišom Belim Preletačevićem i pitao ga za koga glasaju tvoji glasači. On je odgovorio da ni u kom slučaju ne glasaju za SNS, SPS i SRS. Dakle, glasovi Belog su se prelili na ove stranke jer su one dobile više glasova na republičkom nivou. To znali da od pet glasača Belog na lokalnim izbvorima, četvoro je na republičkim izborima glasalo za SNS; SPS ili SRS, a jedan za DSS i Dveri – objasnio je Radulović.

Kako je dodao, ista situacija je bila i u Sobitici, samo što je odnos takav da je od osam glasača grupe građana Mađarski pokret na lokalnom nivou, petoro na republičkim izborima glasalo za SNS, SPS i SRS, jedan za DSS-Dveri, a dva za SVM. Takav raspored glasova je prema Raduloviću nemoguć i to prema njegovom sudu pokazuje da se izbornim rezultatima manipulisalo.

Uz to, danas su novinarima predstavljeni i zapisnici sa biračkih mesta u Žagubici, Bajinoj Bašti, Pančevu, Nišu i Subotici. Na svakom od njih, tim DJB je uočio nedostatke i to uglavnom u broju primnjenih i upotrebljenih listića, nepostojanju svih potpisa članova biračkog odbora, ispravljanje rezultata. Vladimir Gajić, advokat i član RIK u ime DJB, rekao je da je uočeno da gotovo svaki zapisnik sa biračkog mesta ima nedostatak i elemente krivičnog dela falsifokovanja sadržaja za šta je zaprećeno od šest do pet godina zatvora. On je rekao da će od RIK tražiti da na jednoj od narednih sednica raspravlja o celokupnoj analizi i nalazima DJB.

Radulović tvrdi i da je Vučić na izborima 2016. osvojio izeđu 42 i 43 odsto, a da je izbornim manipulacijama povećao rejting SNS i radikale „digao“ na osam odsto kako bi „izigravali babarogu“ u parlamentu. Prema Radulovićevim rečima, Vučićev rejting je u ozbiljnom padu i sada je na 30 odsto.

Novinarka Studija B nepoželjna

Novinarka Studija B praktično je isterana sa konferencija koja još nije počela. Obrazloženje je bilo da su na konferenciju pozvane samo novinarske ekipe koje profesionalno obavljaju posao.

Radulović: Vučić ima problem u stranci’]


Radulović kaže da taj pokret „non-stop“ razgovara sa ljudima koji su najavili kandidature za predsedniиke izbore, ali ponavlja da će objaviti koga će podržati tek kada Aleksandar Vučić objavi ko je kandidat vladajuće koalicije i da li će biti i parlamentarnih izbora. “Naš cilj nije da učestvujemo, već da pobedimo na tim izborima”, rekao je Radulović koji ukazuje Vučić ima problema i u sopstvenoj stranci. “Imamo saznanja da Tomislav Nikolić traži da, ako se Vučić kandiduje za predsednika Srbije podnese ostavku na funkciju u stranci i vrati je Nikoliću, koji smatra da onda on treba da bude premijer, rekao je Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari