DJB: Stranke ne treba da vode proteste, konkretizovati zahteve 1Foto: Dosta je bilo

U Srbiji je ugroženo pravo građana da imaju izbor između više političkih opcija, da te političke opcije imaju fer zastupljenost u medijima kako bi se birači informisali o njihovim programima i politikama, saopštilo je Dosta je bilo.

Kako se navodi u saopštenju DJB, demokratija, fer i pošteni izbori nisu pravo ni pozicije ni opozicije, već pravo građana Srbije utvrđeno Ustavom. Protesti brane to pravo koje su i prethodne vlasti ugrožavale, ali nijedna kao ova vlast.

DJB smatra da bi zahtevi protesta morali biti konkretniji, ističe se u saopštenju. Kako navode, glavni zahtev protesta ne može biti da predsednik SNS-a podnese ostavku. SNS je pobedio na svim izborima od kad je došao na vlast, poslednji put baš u Beogradu i Lučanima. Jedino legitimno pitanje su uslovi pod kojim je pobedio na izborima. Kada političkim protivnicima vežeš ruke i noge, utakmica nije fer, ističe DJB.

Glavni zahtev protesta je zahtev za fer i poštene izbore, navodi Dosta je bilo. Do fer i poštenih izbora se može doći, ističu, ukoliko se ispune sledeći konkretni zahtevi: Sređivanje biračkih spiskova, kamere koje snimaju biračke kutije, dostupnost celokupnog biračkog materijala nakon izbora i otvaranje RTS-a i svih ostalih medija za sve političke opcije

Prema mišljenju članova DJB, svaki od ovih konkretnih zahteva ima i svoju razradu. Ovi zahtevi su realni, dostižni, ne postoje racionalni argumenti protiv i njihovo ispunjenje bi kao rezultat imalo fer i poštene izbore, navodi se u saopštenju DJB.

DJB učestvuje u građanskim protestima od samog početka. „Učestvovali smo u svim šetnjama kao građani bez stranačkih obeležja i nismo se gurali u prve redove. Stranke i političari ne treba da budu prvim redovima. Protesti posebno ne treba da budu poligon za političare koji, kada su bili na vlasti nisu osigurali slobodu medija i sređene biračke spiskove, i koji bi sada da peru svoje biografije i da se preko protesta pretstavljaju kao borci za demokratiju i fer izbore“, ističe se u saopštenju.

Od svog nastanka, program DJB se zasniva na uvođenju reda u državi, departizaciji, vladavini prava, nezavisnosti sudstva, slobodi medija, transparentnosti države, procesuiranju svih koji su opljačkali Srbiju, vraćanje imovine kroz Zakon o poreklu imovine, ukidanju tajnih ugovora, partijskog zapošljavanja, ukidanju subvencija stranim investitorima, smanjenju poreza i doprinosa za trećinu, uzvođenje univerzalne socijalne zaštite, besplatniih udžbenika, ukidanju overe zdravstvenih knjižica i mnoge druge, navodi se u saopštenju. Program DJB sada kopiraju druge političke opcije, bilo da se radi o naših dvadest, nečijih trideset ili neki drugi broj tačaka. Ovo je dobro za Srbiju i njene građane.

Vlast u Srbiji ima punu podršku Evropske Unije za sve što radi u Srbiji. EU zna šta se dešava u Srbiji. EU zna da je u Srbiji ugrožena demokratija. EU, zna i za medijski mrak, i za izborne manipulacije, manipulacije sa biračkim spiskovima, zastrašivavnje građana, prebijanje, za džipove bez tablica, za kupovinu glasova, kapilarne glasove i bugarske vozove, ističe DJB.

DJB smatra da medijski mrak i izborne manipulacije ne bi bile moguće da ne dobijaju prećutnu podršku EU, ističe se u saopštenju. Zbog toga DJB smatra da u jednom delu, protesti i pritisci treba da budu usmereni na ambasade zemalja EU. U maju se održavaju izbori za EU parlament. Masovni protesti ispred ambasada zemlja EU će biti prenešeni od strane njihovih medija i postati tema svim političkim opcijama u tim zemljama koje ne misle da je podrška autokratama na Balkanu u skladu sa “evropskim vrednostima”, navodi DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari