DJB: Za Nemačku i EU je Srbija parking za prljave tehnologije 1Foto: Dosta je bilo

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je za Evropsku uniju (EU) i Nemačku Srbija odličan izvor kvalitetne jeftine radne snage i „parking za prljave tehnologije gde mogu da rade sve ono što ne mogu kod svoje kuće“, i da će zato nastaviti da podržavaju sadašnju vlast u Srbiji.

Taj pokret saopštio je da je Litijum u dolini Jadra kritično važan za nemačku autoindustriju čiji će svi novi modeli od 2026. godine biti električni, i ocenio da će Nemačka i EU nastaviti da podržavaju aktuelnu vlast u Srbiji, zato što im treba poslušna vlast i upravo ovakva Srbija kakva je danas.

Kako su kazali, vlast u Srbiji ima još jedan „odličan pregovarački adut“ za osiguranje političke podrške Nemačke i EU, a umesto da ga koristi za dobrobit Srbije, zaštitu čovekove okoline, uvećanje rudne rente, ona njime „trguje“ u zamenu za političku podršku.

Iz DJB su naveli da je litijum strateška sirovina za proizvodnju baterija za električne automobile, koji čine 3,5 odsto tržišta automobila danas, te da će za 10 godina taj broj biti 10 puta veći i da se očekuje da 30 odsto prodatih automobila budu električni.

„Evropa trenutno praktično ne kopa litijum, mada ga imaju i Portugal i Nemačka i druge zemlje, jer je tehonologija prljava i jako štetna po čovekovu okolinu. Litijum se trenutno najviše kopa u Australiji (skoro 45 odsto), pa Čileu (30 odsto), Kini i Argentini (po 10 odsto). Očekuje se da će litijum iz doline Jadra činiti preko 60 odsto svog litijuma iz Evrope“, navodi DJB.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari