– Podrška zemalja Afričke unije biće od velikog značaja za Srbiju posle proglašenja mišljenja Međunarodnog suda pravde o Kosovu.

Nastojaću da ministrima više desetina zemalja, prisutnim na Samitu Afričke unije, ukažem na sve argumente Srbije za rešavanje kosovskog pitanja – rekao je za Danas Božidar Đelić, potpredsednik Vlade, koji danas i sutra u Kampali prisustvuje zasedanju ministara spoljnih poslova država članica AU. Sastanak tela koje se zove Izvršni savet održava se u okviru 15. samita te panafričke organizacije.

Kako ističe Đelić, od 53 zemlje članice AU, njih 42 nije priznalo kosovsku unilateralnu nezavisnost.

– Države afričkog kontinenta koje se protive otcepljenju Kosova od Srbije, a takvih je 75 odsto članica AU, pod velikim su pritiskom ovih dana da posle mišljenja MSP promene principijelni stav i stanu na stranu Prištine i njenih međunarodnih saveznika. Osim bilateralne saradnje s tim zemljama, razgovaraću s njihovim predstavnicima i o Kosovu. Verujem da će oni pokazati sluha za naše argumente, jer je mnogo afričkih zemalja suočeno sa secesionističkim problemima – kaže Đelić.

Srpski vicepremijer nije mogao da potvrdi spekulacije da će na samitu u prestonici Ugande biti prisutni i neki predstavnici Albanaca s Kosova, ali je kazao da je tačno da će među gostima biti visoki zvaničnici zapadnih zemalja koje zagovaraju kosovsku nezavisnost. Među njima će biti šef nemačke diplomatije Gido Vestervele, s kojim će Đelić imati bilateralne razgovore.

Afrički samit traje ukupno devet dana, od 19. do 27. jula. Nakon ministarskog sastanka, 22-23. jula, na njemu će se okupiti šefovi država ili vlada 53 članice AU i, u tom periodu, iz Beograda bi put Kampale trebalo da krene i predsednik Srbije Boris Tadić, kako bi se lobiranje za srpske interese u vezi s Kosovom podiglo na najviši nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari