Đilas i SSP podržali Apel za odgovornost, koji je potpisalo više od 50 poznatih ličnosti 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas saopštio je danas da ta stranka bezrezervno podržava „Apel za odgovornost, koji je više od 50 javnih ličnosti uputilo na adrese opozicionih stranaka, i istakao da „samo zajedno i odgovorno možemo doći do cilja – demokratske, uredjene, bezbedne, slobodne, pravedne, obrazovane, kulturne, pristojne Srbije“.

„U potpunosti posvećeni istim vrednostima, Stranka slobode i pravde s uvažavanjem pozdravlja inicijativu ‘Apela’, istovetnu našim programskim načelima i principima“, naveo je Đilas u saopštenju.

Prema njegovim rečima, SSP garantuje borbu i kampanju uz medjusobno uvažavanje i nenapadanje opozicionih aktera, zajedničku kontrolu i zaštitu izbornog procesa, kao i „nikakvu postizbornu saradnju i koaliciju sa bilo kim ko je direktno ili indirektno zloupotrebljavao ustavne i zakonske nadležnosti“.

„Obezbeđivanje uslova za neometano ispitivanje i utvrdjivanje eventualnih zloupotreba u ime, ili za račun aktuelnih vladajućih političkih organizacija i njihovo sankcionisanje u skladu sa zakonom i potpunu nezavisnost pravosudja, uz podršku pravosudnim organima u utvrdjivanju eventualne krivične odgovornosti i u sprovodjenju krivičnih postupaka protiv svih pojedinaca uključenih u afere koje su devastirale Srbiju tokom decenije naprednjačke vladavine“, rekao je Đilas.

Kako je naveo u saopštenju, SSP garantuje i da će se odmah po eventualnoj smeni vlasti i po preporuci posebnog tela sačinjenog od nestranačkih autoriteta iz oblasti nauke, kulture i prava, „obustaviti svi sporni projekti kojima se ugrožava zdravlje, priroda, kulturno nasledje, infrastruktura“.

Đilas je naveo i da će se pokrenuti postupci za utvrdjivanje odgovornosti za „sve koruptivne, protivpravne, zdravstveno ugrožavajuće i kulturološki sporne projekte realizovane od strane aktuelne vlasti, u skladu sa evropskim vrednostima“.

„Uz sve to, obavezujemo se da ćemo učiniti sve da zajednički predsednički kandidat bude ličnost koja će kompetentno predstavljati vrednosti savremene, evropske Srbije svesne svog identiteta i kulturnog nasledja, odgovorno zastupati interese svih gradjana Srbije, promovišući univerzalne vrednosti suživota, saradnje, uzajamnog poštovanja i pomirenja svih naroda u zemlji i okruženju“, istakao je predsednik SSP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari