Đilas odgovorio na prozivku iz "Kreni-Promeni": Uvek govorim isto 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, odgovorio je na svom Tviter nalogu timu Kreni-Promeni koji je objavio video snimak kojim navodno pokazuju promenu stavova ovog opozicionog političara oko iskopavanja litijuma i RioTina.

„Poštovani Kreni-Promeni, ne možemo promeniti Srbiju ako se ponašamo kao oni protiv kojih se borimo“, napisao je on.

Đilas je napomenuo da je jasno rekao da sa tehnologijama koje postoje ne može da se vadi litijum u Srbiji.

„Ako se pronađu nove koje ne zagađuju životnu sredinu pa se bude vadio u Nemačkoj, onda će moći i kod nas“, dodao je on.

Šta je Kreni-Promeni objavio?

Kreni-Promeni je prvobitno objavio video snimak sastavljen od dva Đilasova gostovanja – jedan sa N1 televizije iz 2.12.2021. godine i drugi iz 21. aprila ove godine sa Euronews televizije, uz komentar – „Odličan smo mi narod kakve političare imamo“.

„Ja sam potpuno protiv RioTinta i moja stranka je na inicijativu pokreta „Buđenje“ iz Šapca potpisala obavezu da nikada nećemo kad budemo vlast dozvoliti da se litijum iskopava u Srbiji na ovaj način i da nećemo sarađivati sa onima koji to dozvoljavaju. „, rekao je Đilas za N1, vidi se u snimku na Kreni-Promeni. Dalje kaže da je imao sastanke i sa stranim ambasadorima, između ostalog i sa britanskom ambasadorkom koja mu je, kaže, na požinavajući način objašnjavala kako je litijum zelene energija.

„Ona mi žena, što bi rekao naš narod, mrtva ladna objašnjavala da se puno struje pravi od sunca i vetra, pa to mora u neke baterije, pa je to zelene energija. To je malo ponižavajuće. Ja sam joj tad dao savet – kažite im da se odmah pokupe i odu, mi nećemo to, mi ne želimo to“, dodao je na N1 on.

U insertu koji je KP objavio sa Euronews televizije predsednik SSP, na pitanje novinarke, kaže da je litijum razvojna šansa.

„Zato kad uđemo u EU, ako budemo blizu njima, onda ćemo imati standarde koji tamo važe. Ako bude mogao litijum da se vadi u Nemačkoj, moći će i u Srbiji“, dodaje Đilas na Euronews.

Šta Đilas kaže da je zapravo rekao?

Voditeljka emisije Minja Miletić ga je upitala kako se potpredsednica i poslanica SSP Marinika Tepić zalaže za zabranu iskopavanja litijuma, kada je Đilas 2017. izneo stav da je to šansa za Srbiju.

U insertu koji je on objavio na svom Tviteru, uz natpis „Uvek govorim isto“, Đilas objašnjava kako se zalaže da se litijum ne iskopava u sadašnjoj situaciji kada nema tehnologije i mehanizacije koja bi omogućila da to prođe bez posledica.

Dalje govori ono što se čuje i u insertu Kreni-Promeni, da „zato kad uđemo u EU, ako budemo blizu njima, onda ćemo imati standarde koji tamo važe“, te da „ako bude mogao litijum da se vadi u Nemačkoj, moći će i u Srbiji“. Đilas tu nastavlja da danas po onome što se zna, po podacima iz sveta, iskopavanje litijuma je veća šteta nego korist.

„Ali tehnologija napreduje iz dana u dan i ja sam siguran da ako je litijum potreban, a potreban je jer se sve više ide na baterije, da će se u svetu napraviti tehnologija koja će omogućiti vađenje litijuma bez zagađivanja okoline“, rekao je Đilas u nastavku.

Predsednik SSP pustio je i dužu verziju gostovanja sa N1 iz 2021. godine.

Nakon naglašavanja da su protiv RioTinta i iskopavanja litijuma na ovaj način, on dodaje da je litijum potencijal i za Nemačku, SAD i mnoge druge zemlje, te da se vadi u nekim pustim delovima Australije „gde niko ne žive“ i zemljama gde nije razvijen zapadni svet.

„Danas se litijum vadi u pustim delovima Australije, Čileu, Peruu i u takvim nekim delovima sveta sa dosta niskim nivoom ljudskih prava i demokratije. Ne vadi se nigde gde je zapadni razvijeni svet. I da budem potpuno jasan – bogate zemlje žele da iskoriste siromašne zemlje da izvuku taj litijum koji je njima potreban, a šta će tamo da ostane, njima nije bitno“, zaključio je Đilas tada na N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari