Okršaj u Utisku nedelje između Dragana Đilasa i Boška Obradovića 1Foto: Ivan Dinić/Nova

 

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas istakao je u večerašnjem „Utisku nedelju“ da od lidera Dveri Boška Obradovića nijednom „nije čuo neku kritičku reč o Rusiji, pa tako ni zbog ruske agresije na Ukrajinu ili pak zbog hapšenja opozicionara“. Sa druge strane, Obradović je odgovorio da je „najveće gubljenje vremena vera u Evropsku uniju“.

Dragan Đilas je naveo kako se Boško Obradović „uvek zalagao da se pravi savez sa Rusijom“, prenosi Nova.rs.

„Funkcioner Dveri Borko Puškić pravi sliku sa aerodroma u Moskvi i poziva na veliko nacionalno okupljanje. Iz Moskve. Ja nijednom nisam čuo od Obradovića kritičku reč o Rusiji, ni za napad na Ukrajinu ni za hapšenje opozicionara, a od mene ste čuli mnogo kritika prema Evropskoj uniji i slao sam pisma Uniji“, rekao je Đilas.

Predsednik SSP-a je naveo da je za ovu partiju moguća saradnja samo sa strankama koje kažu da je „budućnost Srbije u Evropskoj uniji“.

„EU ne podrazumeva priznanje Kosova, nemojmo da izmišljamo stvari koje nisu tačne“, naveo je Đilas.

On je istakao da mi sami treba da rešimo svoje probleme, a ne da Evropska unija rešava naše probleme.

„U EU se dobro živi, a u Srbiji se ne živi dobro… Nama je pitanje budućnosti da budemo deo Unije jer to garantuje bolji život“, poručio je lider Stranke slobode i pravde.

Govoreći o mogućim izborima, Đilas je naveo da misli da će izbori biti na nivou cele Srbije, ali ne očekuje da će biti i vanrednih predsedničkih izbora.

„Ja verujem da je realna mogućnost da oni budu do kraja ove godine, samo ne znam kako bi se spojili sa pokrajinskim i lokalnim, ali situacija je takva da se izbori nameću kao rešenje… Parlament izgleda strašno, ta agresija se preliva na celo društvo“, rekao je Đilas.

Dodao je i da je situacija u Beogradu „nešto ogoljenija“ i da je glavni grad Srbije u „jednoj ozbiljnoj političkoj krizi“, te da su beogradski izbori neophodni.

„Jasno je da Aleksandar Vučić i Srpska napredna stranka neće obezbediti fer i poštene izbore“, ocenio je Đilas i dodao da fer i pošteni uslovi znače „kraj Vučića i SNS“.

On je istakao i da izbori treba da budu ranije zato što je ekonomska situacija u Srbiji „sve gora i gora“. Dodao je i da Vučić ima dva velika problema „ekonomija i stepen korupcije i kriminala“.

Đilas je u emisiji upitao i zašto nema drugih opozicionih lidera na naslovnim stranama prorežimskim tabloida.

„Što nema drugih na naslovnim stranama, kada je moje mesto ostalo prazno? Nema nikog, jedino što su u poslednje vreme malo počeli da napadaju ovu desnu stranu opozicije, Milicu Đurđević Stamenkovski i Miloša Jovanovića, čak nemate više ni nestranačke ličnosti“, ocenio je Đilas.

„Zavetnike je direktno napravio SNS, nemojte da se pravimo kao da niko ne zna“, rekao je Đilas i dodao da je POKS bio deo vladajuće koalicije.

Predsednik Dveri Boško Obradović odgovorio je Đilasu da je „najveće gubljenje vremena vera u Evropsku uniju“.

„Da deca od 50 godina kao Dragan Đilas veruju u to, ne mogu da razumem“, rekao je Obradović i dodao:

„Upravo EU podržava Aleksandra Vučića i nema problema sa njegovim koruptivnim aktivnostima i nema problema sa neslobodom medija ako će Vučić da daje subvencije njihovim kompanijama.“

On je kritikovao Đilasa jer ne može, kako kaže, da pre izbora „bude protiv sankcija Rusiji, a nakon izbora bude za njihovo uvođenje“.

Govoreći o evropskom predlogu za Kosovo, Obradović je da SNS ne može pre izbora da zastupa jednu politiku, a nakon njih drugu.

„Ako imate neku novu politiku, daj onda je kandidujte na izborima“, rekao je Obradović i upitao vladajuću većinu zašto ovim predlogom priznaje kosovske simbole.

Mi tražimo vanredne izbore na svim nivoima, istakao je Boško Obradović.

Dodao je i da mu se čini da postoji „tendencija pada rejtinga SNS-a i rast popularnosti ‘državotvorne opozicije’“.

„Da li će biti izbora to zavisi od Vučičevog istraživanja javnog mnjenja, ako vidi da rejting pada, a pada, dok naš rejting raste, on će te izbore onda izbeći koliko god bude mogao“, ocenio je Obradović.

Profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić ocenio je da ne možemo znati da li će biti izbora ove godine jer „znamo kako stvari ovde funkcionišu“.

Govoreći o predsednikovim najavama o formiranju novog političkog pokreta, Bešić je naveo da je to neka vrsta rebrendiranja i da to prosto „prati neki dugoročni plan“.

„Zašto se to dešava? Zašto se pravi narodni pokret u situaciji kada imate partiju koja dominira na sceni i ide na neku vrstu rebrendiranja? Ja mislim da to prosto prati neki dugoročni plan o kojem mi verovatno ne znamo dovoljno“, rekao je profesor FPN-a.

On je istakao da bi SNS bez Aleksandra Vučića na čelu „imao jako mali broj glasova“.

„Ako zaista dođe do formiranja nekog fronta, meni to liči na neku vrstu odgovora na krizu u najavi. Ta vrsta rebrendiranja je najava“, ocenio je on.

Govoreći o EU, Bešić je naveo da je to „jedini realan politički okvir kojem Srbija treba da teži“.

„To što ja kritikujem politiku EU u nekima aspektima to je zato što EU nije savršena“, rekao je profesor FPN-a.

Izvor: Nova.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari