Đilas: Vučić dobio izbore koji nisu bili fer, ali broj glasova koji je dobio pokazuje da većina građana želi da on bude predsednik 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Na Aleksandru Vučiću je odgovornost da svoj drugi predsednički mandat, koji preuzima na dan kada je ceo svet u ogromnoj krizi, obavlja poštovanjem ustavnih ovlasćenja predsednika, doprinoseći tako smanjenju tenzija u društvu, ali i izgradnji urušenih institucija, izjavio je FoNetu predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

Prema njegovoj oceni, Vučić je dobio izbore koji nisu bili ni fer, ni demokratski, ali broj glasova koji je dobio pokazuje da je volja većine građana da on bude predsednik u sledećem periodu.

Na njemu je odgovornost da ispuni obećanje koje je dao i podnese ostavku na mesto predsednika vladajuće stranke. Na njemu je iodgovornost da radi na jačanju svih institucija, pre svega parlamenta, poručio je Đilas.

Kako je naglasio, neophodno je da što pre dobijemo višepartijski parlament i da Vučić svojim autoritetom, koji crpi iz broja glasova koje je dobio, utiče da u tom parlamentu imamo slobodnu debatu i da se izabere nova vlada, ne za 90 dana koliki maksimalni zakonski rok, nego mnogo ranije.

To je neophodno jer se nalazimo u vremenu u kojem će se donositi odluke koje neće uticati samo na život nas i naših generacija, nego i generacija koje dolaze, predočio je
Đilas.

Na Vučiću je i odgovornost da Srbija zaista bude deo Evrope i da definitivno krenemo na tu stranu zato što je druga opcija apsolutno ravna katatrofi, upozorio je predsednik SSP.

On smatra da za građane nije ključna stvar da li se predsednička zakletva polaže pred starim sazivom parlamenta ili novim koji će se tek formirati, nego kako će izgledati sledećih pet godina Vučićevog mandata na mestu predsednika Republike.

Proteklih pet godina, ukazao je Đilas, režim je iskoristio da jača vladajuću stranku, da uruši institucije, da uguši medijske slobode i ne spreči rast korupcije i kriminala, po kojima smo najgori u Evropi.

Jednostavno, u prethodnom periodu su urušene vrednosti na kojima počiva svako prosperitetno društvo, što je, prema njegovom tumačenju, dovelo do toga da se pojačaju podele u društvu, da se pojačaju tenzije, mržnja, agresija i sve ono sto je zaista više nego štetno.

Podsećajući da je prošlo skoro dva meseca od kada su izbori održani i da taj proces još nije završen, niti su proglašeni konačni rezultati, Đilas je konstatovao da to govori o ogromnoj i dubokoj krizi, ne samo izbornog sistema i procesa, nego i države i društva u celini.

Kao što je bilo logično da se odavno znaju rezultati izbora i da se konstituiše parlament, on smatra i da je neprihvatljivo i veoma loše da u vremenima i izazovima koji slede, u toj podeli sveta, u kojoj treba donositi ključne odluke za budućnost generacija koje dolaze, Srbija nema pravu vladu, već samo odlazeću u tehničkom mandatu.

Đilas veruje da novi parlament ne bi smeo da bude mesto vređanja, satanizacije i dehumanizacije i to ne samo političkih protivnika, nego i svih drugih neistomisljenika, već mesto gde će se voditi debate oko predloga zakona, ali i voditi rasprava o situaciji u Ukrajini i Rusiji i svim drugim temema koje su odlučujuće za budućnost zemlje.

On je najavio da će SSP biti oštra opozicija i kritikovati svaki loš zakon, kao što je bila opozicija svemu lošem sto se dešavalo u proteklih pet godina ali i da će podržati proevropske zakone bez obzira na to ko ih predlaže jer će oni poboljšati kvalitet života građana.

Na vlasti je da pokaže da li će, prihvatanjem zakona koje će SSP predložiti , od specijalnog tužioca za borbu protiv korupcije, preko zakona o poreklu imovine, zakona o radu, zakona o vraćanju otetih penzija, ali i socijalnih zakona, pokazati da je zaista spremna da zemlju menja nabolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari