Đorđević (Oslobođenje): Rusija štiti srpske nacionalne interese bolje nego Vučićev režim 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednik pokreta Oslobođenje Mlađan Đorđević saopštio je danas da „pozdravlja odluku Saveta bezbednosti UN za donošenje rezolucije o Bosni i Hercegovini u kojoj se ne pominje Visoki predstavnik, kome je i zabranjeno da se obrati Ujedinjenim nacijama“.

Đorđević je u pisanoj izjavi naveo da je „takva odluka doneta nakon pretnje vetom od strane predstavnika Ruske Federacije“.

„Nadam se da je ovo put ka ukidanju te kolonijalne institucije, koja je izvor problema u BiH. Prethodni Visoki predstavnik (Valentin) Incko nametnuo je sporni zakon o genocidu, a sadašnji (Kristijan) Šmit izabran je mimo međunarodnog prava“, kazao je Đorđević.

On je naveo da su u prošlosti „Visoki predstavnici redom pokušavali da centralizuju BiH“, i da su se, „otvoreno svrstavali na bošnjačku stranu podržavajući koncepciju unitarne Bosne“, dok je „nacionalni interes Srbije očuvanje Republike Srpske i povratak na izvorni Dejton“.

„Po ko zna koji put se pokazalo da Rusija može i ume da zaštiti srpske nacionalne interese mnogo bolje nego Vučićev režim. Dok se sve ovo dešavalo, (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić je pobegao u Glazgov da govori pred praznom salom na nekakvom klimatskom samitu“, rekao je lider Oslobođenja.

Đorđević je naveo da je „Visoki predstavnik Кristijan Šmit postavljen mimo redovne procedure u Savetu bezbednosti, da su ga nametnule ‘zapadne ambasade u Sarajevu’, a da njegov  izbor ne priznaju ni Rusija, ni Republika Srpska“.

Predsednik „Oslobođenja“ je naveo da se „zahvaljuje Ruskoj Federaciji i njihovom predstavniku pri UN Vasiliju Nebenzji što stoje čvrsto uz srpski narod“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari