Đorđević: Vučić zamenio pozive i dolaske na vrata 1Foto: FoNet/ Aleksandar Mijailović

Telefonski pozivi isto kao i dolasci na vrata nekog ko se predstavlja kao predstavnik vladajuće stranke pokazuju da zna ko ste, od vas traži i očekuje podršku, za mnoge građane su uznemiravajući, kod nekih izazivaju čak i strah.

Oni koji pozivaju jasno pokazuju da raspolažu određenom količinom ličnih podataka, što otvara pitanje – odakle im, i po kom osnovu, komentariše za Danas Rodoljub Šabić, advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja, saznanja Ne davimo Beograd o tome na koji način su bili organizovani fantomski kol-centri odnosno neželjeni telefonski pozivi koje su građani dobijali od SNS u toku kampanje za izbore 21. juna 2020.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je, na pitanje novinara o saznanjima NDB da su brojevi preko kojih su stizali pozivi bili namenski registrovani na jednu fotokopirnicu, rekao da je „zgranut tim pokušajem sprečavanja napretka demokratije u Srbiji“, a to je, kako je rekao, da „ne smete da razgovarate sa narodom“.

„Ne smete da pozvonite na vrata. Zašto ne smem? Pa, ja se sećam Tadićeve kampanje na Vračaru kad je zvonio ljudima na vrata. Šta je problem? Ako kaže dobar dan, oprostite, ja sam iz te i te stranke, želeo bih da razgovaram sa vama… Šta je problem sa tim?… To se radi u svim razvijenim zemljama sveta… Šta je problem ako vas pozove telefonom, dobar dan, oprostitite, ovde taj i taj, izvinite što vas ometamo danas, ako nemate vremena, nećemo da vas mučimo, ali, ako imate, želeli bismo da vam predočimo šta je naš plan i program…“, rekao je Vučić i zaključio da iza te kritike stoji pokušaj da NDB zabrani komunikaciju sa građanima i da je ograniči samo na njihove objave, jer nemaju nikakvu partijsku infrastrukturu i aktiviste koji bi mogli da rade to što rade aktivisti SNS.

Prema rečima Biljane Đorđević iz NDB, SNS i Vučić su poznati po zameni teza i to im prolazi jer ne omogućavaju suočavanje mišljenja u medijima.

– Iako konkretno u vezi sa fantomskim kol-centrom o kojem je NDB ovih dana obavestio javnost uopšte nismo govorili o aktivistima koji idu od vrata do vrata, predsednik Vučić je iskoristio ovaj povod da još jednom zameni teze i da kritiku koja se tiče zloupotrebe privatnih podataka poveže sa kampanjom od vrata do vrata. Mi nemamo ništa protiv kampanje od vrata do vrata, ali i te kako imamo protiv zastrašivanja građana koje aktivisti SNS sprovode kada u ovakvu kampanju idu sa biračkim spiskovima koje ne bi smeli da kod sebe imaju, niti bi smeli da obične građane koji im nisu dali saglasnost za korišćenje njihovih podataka pozivaju na dan izbora ili im kucaju na vrata pritiskajući ih da izađu na izbore i glasaju za SNS – ističe za Đorđević za Danas.

Prema rečima Rodoljuba Šabića, SNS je ignorisao zahteve građana da objasni otkud mu njihovi podaci jer mu naš jako loš, fluidan i neprecizan Zakon o zaštiti podataka o ličnosti to omogućava.

– Po ranijem zakonu već uskraćivanje odgovora na pitanje – ima li podatke, čak bez otkud mu, bio bi prekršaj. Naravno svakom je jasno ko je iza fantomske firme koja poziva građane da glasaju za SNS preko biznis linija zakupljenih samo za vreme trajanja kampanje, ali za odgovornost stranke neće biti dovoljno. Slično će biti s obavezom operatera da se izjasni je li podatke pretplatnika davao korisniku biznis linije, a ako zatreba, famozni korisnik može da se ugasi, do sledećih izbora. Živimo u stanju u kom je kršenje prava građana lako i bez odgovornosti, to se neće promeniti bez otpora, baš zato ova akcija NDB i svaka s ciljem zaštite prava građana je za poštovanje – zaključuje Šabić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari