Đorđević: Zakoni ne mogu u Skupštinu Srbije bez mišljenja Socijalno-ekonomskog saveta 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS

Predlozi zakona koje Vlada Srbije šalje u Skupštinu na usvajanje, treba da budu propraćeni stavom Socijalno-ekonomskog saveta (SES), posebno ako postoje podeljena mišljenja o njima, rekao je danas ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Srbije Zoran Đorđević.

On je na konferenciji za novinare posle sednice SES-a rekao da je preporuka tog tela da se i ono uključi u razmatranje svih važnih zakona koji se donose.

„Predloženi zakoni ne bi smeli da se upute ni Vladi ni Skupštini bez rasprave i mišljenja SES-a, a ako se pošalju na usvajanje u parlament, a postoje neslaganja, treba da ih prati mišljenje SES-a“, rekao je Đorđević koji predsedava SES-om u kojem su predstavnici Vlade, Unije poslodavaca Srbije i reprezetativnih sindikata.

Govoreći o drugim pitanjima, rekao je da je predloženo da se proširi Kolektivni ugovor o komunalnim delatnostima na sva komunalna preduzeća, što znači i privatizovana.

Ministar je predložio da se razmotri mogućnost povećanja budžeta SES-a koji obezbeđuje Ministarstvo za rad kako bi mogli da se realizuju razni projekti i organizuju radionice.

Đorđević je rekao da je dogovoreno da se u SES pozovu predstavnici akademske zajednice i nevladinih organizacija i drugi stručnjaci koji ne bi imali pravo glasa, ali bi pomogli da se „tranzicija olakša“.

SES će se, po njegovim rečima, baviti i pitanjem kolektivnih ugovora i položaja sindikata i kršenja prava radnika i prava na sindikalno organizovanje.

Predsednik Unije poslodavaca Miloš Nenezić rekao je da su reforma obrazovanja, javna uprava i poresko opterećenje poslodavaca glavne teme kojima će se baviti to udruženje.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković je rekao da je „ključni zadatak SES-a je da razmatra sve ključne zakone koji ne bi smeli da dođu u Skupštinu ako nije postignuta saglasnost“ i dodao da protesti i lobiranje ne mogu da zamene socijalni dijalog.

On je rekao da će se SES baviti i kršenjem prava sindikata jer se radnici više ne diskrimišu „na klasičan način“ već „po boji sindikalne knjižice“.

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković je rekao da ga zabrinjava „atak“ na sindikate i da država mora da obezbedi pravo na sindikalno organizovanje.

On je rekao da se sindikat zalaže da dokument kojim se dokazuje isplata novca za mesečni prevoz radnika koji je oslobođen poreza, bude spisak radnika kao i do sada, te da Ministarstvo finansija ne traži „dokumentovanje tih troškova“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari