Đukanović: Znanja stečena u Kini biće primenjena u SNS-u 1Foto: EPA-EFE/ KENZABURO FUKUHARA POOL

Delegacija Srpske napredne stranke nedavno je boravila u višednevnoj studijskoj poseti Kini na poziv Centralnog komiteta Komunističke partije te zemlje radi, kako su saopštili, dodatnog unapređenja međupartijske saradnje.

Kako su preneli mediji bliski vladajućoj partiji, delegacija SNS imala je priliku da se upozna sa organizacionom strukturom i načinom delovanja KP Kine od centralnog do lokalnog nivoa.

O pomenutoj studijskoj poseti govorio je i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić, na Glavnom odboru pomenute partije održanom prošlog ponedeljka u sportskoj hali „Šumice“.

– Imali smo važnu delegaciju u Kini, 15 naših ljudi. Išli su tamo da nauče mnogo toga, išli su na obuku da vide kako to u Komunističkoj partiji Kine rade. Dočekali su ih kao braću i sestre, a naši ljudi su se svi disciplinovano ponašali i ostavili odličan utisak. Tako kako oni rade, tako hoću da radite u narednom periodu. Na Izvršnom odboru ću vam reći detalje i tehniku kako se to radi – poručio je Vučić.

Vladimir Đukanović, član Predsedništva SNS, kaže za Danas da nema ništa čudno u poseti jedne stranačke delegacije drugoj partiji.

– Naravno da će te ono što vidite pokušati da primenite i na vašu organizaciju. Sigurno je da je delegacija koja je bila u poseti Kini stekla određena veoma korisna znanja i svakako će ih primeniti u Srpskoj naprednoj stranci – ističe Đukanović.

Politički analitičar Boban Stojanović navodi da međunarodna saradnja između partija sličnog ideološkog profila u Evropi nije ništa iznenađujuće, ali da je čudno što je delegacija SNS-a išla u posetu Komunističkoj partiji Kine, jer ne vidi šta može da ih spaja. On objašnjava da je reč o komunističkoj stranci koja deluje u potpuno drugačijem ustrojstvu od višepartijskih sistema kakve imamo u Evropi.

– Tu nema ni ideološkog niti kontinentalnog predznaka, zbog čega mi poseta sa te strane deluje suludo. Opet, ukoliko su želeli da uče o organizaciji i kako da sprovode svoje aktivnosti, to ne mora da bude ništa loše. Ne bih od toga pravio preterano veliku famu, ali jeste začuđujuće i diskutabilno šta su oni tamo radili i šta bi od tamošnjih metoda političke borbe trebalo da prenesu u Srbiju – ukazuje Stojanović.

Delegaciju naprednjaka koja je posetila KP Kine predvodio je potpredsednik Glavnog odbora SNS-a Marko Đurić. Delegaciju su činili i članica Predsedništva Irena Vujović, član Predsedništva i potpredsednik Izvršnog odbora Damir Zobenica, članovi Glavnog odbora Milena Turk, Marija Vračar, Aleksandra Maletić, Aleksandar Mirković, Slobodan Milenković, Miljan Ranđelović, Petar Petković, Radomir Ilić, Dragomir Petronijević, član Izvršnog odbora Bojan Bajagić, poverenica Gradskog odbora Pančevo Sandra Božić i sekretar Opštinskog odbora Odžaci Miroslav Kondić, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari