Đurđević Stamenkovski: Vučić je Srbima sa Kosova i Metohije ponudio 'duplo golo' 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je danas da je sastanak predstavnika Vlade Srbije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa kosovskim Srbima predstavljao pozornicu za, kako je rekla, carevo novo odelo.

Đurđević Stamenkovski je agenciji Beta kazala da je Vučić prihvatanjem francusko-nemačkog sporazuma „zgazio“ Ustav Srbije, „pogrešno verujući da će Aljbin Kurti (predsednik kosovske vlade) ispuniti ono na šta se Priština obavezala još pre deset godina“.

„Raška je i ovoga puta bila pozornica za ‘Carevo novo odelo’. Predsednik Republike je upoznao kosovsko-metohijske Srbe sa svojim pesimizmom i dinamikom unutrašnje drame. Ponovio je da nema očekivanja da će Zajednica srpskih opština (ZSO) biti osnovana, jer se tome opiru i Kurti i Zapad. Ali je izbegao da objasni kako se toga nije setio onomad u Briselu, ili potom u Vašingtonu“, navela je predsednica Zavetnika.

Đurđević Stamenkovski je kazala da je Vučić tvrdio da prihvata francusko-nemački plan i pripadajući mu Aneks, kao kompenzaciju za Zajednicu opština sa srpskom većinom.

„Predao je državu za samoupravljanje. Zgazio je Ustav, verujući da će Kurti ispuniti ono na šta se Priština obavezala još pre tačno deset godina. Suspendovao je srpske institucije na severu Kosmeta, dok su njegovi čauši telalili među Srbima da je to pobeda od pet nula i da svi oni treba da veruju Vučiću, a ne svojim očima“, ocenila je ona.

Đurđević Stamenkovski je kazala da je Vučić danas ponovo izašao pred srpski narod na KiM i ponudio im „duplo golo“.

„Istupio je pred ista ona lica koje je nedavno na sličnom sastanku uveravao da neće dopustiti da ih ‘love kao zečeve’. Posle niza novih ranjavanja, hapšenja i torture koju nad njima sprovode falange Aljbina Kurtija, ponovo je obećao da će Beograd ‘odlučno reagovati’. U pauzama između najava ‘odlučne reakcije’, Srbi na Kosmetu su izloženi svakodnevnom progonu. Od dolaska Srpske napredne stranke na vlast, brže i intenzivnije se nastavilo rasrbljavanje Kosova i Metohije“, naglasila je Đurđević Stamenkovski.

Istakla je da je, prema zvaničnim podacima, 40.000 Srba napustilo južnu pokrajinu u poslednjih deset godina.

Obećanjima o podizanju socijalne pomoći, koja, dodala je, najčešće i ne stiže do onih kojima je potrebna, Vučić poručuje Srbima na Kosmetu kolika je njihova cena.

„I da je sve na prodaju. I država i mir i njihovi životi. I tako dok i zvanično ne postanu dijaspora. Ili dok neko među njima ne progovori: Car je go!“, zaključila je Đurđević Stamenkovski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari