Đurić: Branićemo ono što je naše 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za RTS da su stvari u državi slične kao 17. marta 2004. godine i da je zabrinjavajuće to što se, kada je reč o kosovskim Albancima, politička klima suštinski nije promenila.

Đurić je rekao da je jedan od najvećih neuspeha međunarodne zajednice to što na ulicama Prištine, Peći, Đakovice i Obilića nema desetina i stotina hiljada Srba koji su proterani.

Prema njegovim rečima, Kosovo je postkonfliktna zona sa najmanjom stopom povratka ljudi na svetu.

„Iz pijeteta prema žrtvama neću da komentarišem izjave albanskih političara koji su sedeli na odgovornim funkcijama za vreme martovskog pogroma na Kosovu. Bez sumnje, 17. mart 2004. je crnim slovima zauvek upisan u istoriju srpskog naroda, kao datum kada je za jedan dan spaljeno preko 35 crkava, proterano 4.000 ljudi, uništeno 800 srpskih kuća“, rekao je Đurić. On smatra i da su stvari dosta slične onima od pre 13 godina.

Đurić je istakao da za neke stvari, kao što je vojska Kosova, u najvišim forumima međunarodne zajednice Priština nema podršku na onaj način kao što je ranije imala.

Odgovarajući na pitanje o stavu Hašima Tačija o prisvajanju imovine, Đurić je rekao da smatra da Tači nije ovlašćen da odlučuje šta je čije.

Mi ćemo sigurno, baš kao što smo uspešno i u slučaju Trepče i Brezovice poništili akte Prištini i sprečili Prištinu da prisvaja ono što je naše, zajedno sa našim narodom na Kosovu i Metohiji braniti ono što je naše, zaključio je Đurić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari