Đurić: Neće upaliti politički trikovi da se Srbi iznutra podele 1Foto: FoNet/Marija Đoković (Arhiva)

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da će Srbi na Kosovu ostati složni, jedinstveni i okupljeni oko Srpske liste i Srbije i poručio da „neće proći politički trikovi“ da se Srbi iznutra podele kako bi se preuzela kontrola na toj teritoriji.

Đurić je za Radio-televiziju Srbije rekao da to što su predstavnici Srba smenjeni u Vladi Kosova zbog izjava o NATO bombardovanju Jugoslavije 1999. godine i masakru u Račku uvodjenje verbalnog delikta sa „ciljem da se Srbi dodatno zgaze, ponize i zastraše“.

„To se neće desiti, Srbi će nastaviti na Kosovu i Metohiji da se bore za svoja prava. Činili su to u mnogo težim uslovima i neće dozvoliti da ih Ramuš Hardinaj i bilo ko zastraši“, poručio je Đurić.

On je kazao da je zaključak nedavnog sastanka predstavnika Srba sa Kosova u Beogradu da neće dozvoli Albancima da „preuzmu trikovima četiri optine sa srpskom većinom na severu KiM“.

„Neće upaliti takođe različiti politički trikovi da se Srbi iznutra podele i fragmentiraju kako bi se preuzela kontrola na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić.

On je dodao da je neke zabolelo što su bivši ministar lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivan Teodosijević i zamenica ministra pravde Vesna Mikić rekli istinu o događajima devedesetih godina.

„Ivan Teodosijević nije rekao ništa netačno, rekao je istinu i mi nećemo dozvoliti da ni on ni bilo ko dugi bude žrtva zbog toga što je govorio istinu“, poručio je Đurić.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj smenio je nedavno ministra lokalne samouprave Ivana Teodosijevića zbog relativizacije masakra u Račku, a zamenicu ministra pravde Vesnu Mikić zbog izjave da je NATO bombardovanje Jugoslavije bilo „genocid nad jednom suverenom zemljom“.

Đurić je RTS-u kazaoi da „čovek može samo da zanemi“ na to što je vozilo Hitne pomoći zaustavljeno na prelazu Merdare jer nije navodno imalo sve neophodne papire za prelazak i da je neshvatljivo da ljudska bića mogu da donesu takvu odluku.

„Pozivam celokupnu međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na ovaj slučaj, zato što ljudi koji donose takve odluke nisu u stanju da upravljaju bilo kakvim institucijama i nikada neće biti deo međunarodne zajednice niti se svrstati u red civilizovanih ljudi“, rekao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari