Đurić: Uklanjanje glasova iz centralne Srbije je ozvaničenje aparthejda na Kosovu 1Foto: FoNet (Arhiva)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Marko Đurić ocenio je danas da odluka kosovskih institucija da iz konačnog izbornog rezultata uklone glasove iz centralne Srbije koji su došli poštom predstavlja ozvaničenje aparthejda na Kosovu.

„Samo su srpski glasovi iz centralne Srbije, bez ikakvog smislenog objašnjenja, poništeni u ovoj šovinističkoj farsi, čime je proterivanje našeg naroda sa Kosova i zvanično politički tretirano kao neopozivo“, istakao je Đurić u pisanoj izjavi, a prenela je Kancelarija.

Kako je naveo, proces „brisanja Srba iz političke stvarnosti Kosova“ nastavljen je uklanjanjem glasova iz rezultata nakon što su ti glasovi predstavljani kao „kužni“.

Izborni panel za žalbe i predstavke (IPŽP) naložio je ranije danas Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Kosova da prebroji 1.472 glasačkih mesta i da iz konačnih rezultata prevremenih parlamentarnih izbora ukloni glasove pristigle poštom iz Srbije.

„Što se tiče žalbe koalicije Socijaldemokratska inicijativa Alijansa novo Kosovo i Partija pravde, IPŽP je prihvatio žalbu kao osnovanu i naložio CIK-u da iz konačnog rezultata izbora ukloni glasove birača van Kosova koji su došli iz Srbije poštom“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari