Beograd, 27.11.2021. - Vodja Srpske napredne stranke, predsednik drzave Aleksandar Vucic okupio je veceras clanove i goste na predizbornom skupu u Stark areni u Beogradu. (BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)foto BETAPHOTO/EMIL VAS

Iako je predsednik SNS Aleksandar Vučić krajem prošle godine najavio da će Srpska napredna stranka koju vodi, između 15. februara i početka marta doneti odluku o kandidatu za predsedničke izbore, potpredsednik SNS Miloš Vučević je pomerio taj datum i najavio da bi to moglo da se dogodi već krajem januara.

Najave i neispunjavanje tih najava nisu ništa novo na političkoj sceni Srbije, ali se postavlja pitanje čemu odlaganje objavljivanja kandidature Vučića, budući da zasad nema inaformacija da to neće biti on.

Dušan Lj. Milenković, iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, za Danas kaže da je Vučićeva kandidatura za reizbor prirodna politička posledica predsedničkog manadata, koja će se desiti pri isteku ovog mandata tj. oko raspisivanja predsedničkih izbora.

– Sve drugo bi bilo ozbiljan politički potres koji je, iz ove pozicije, naučna fantastika – navodi on.

Ovih dana ponovo smo svedoci da iz SNS pozivaju Vučića da se kandiduje.

– Aleksandar Vučić ima moralnu odgovornost i obavezu prema građanima Srbije da se opet kandiduje za predsednika Srbije, rekao je gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke Miloš Vučević i najavio da će kandidat SNS biti predstavljen krajem januara – naveo je on u jutarnjem programu TV Prva.

On je naglasio da Vučić ima obavezu da „nastavi da radi ono što je radio prethodnih pet godina, jer treba da završi šta je započeo, a i SNS nema boljeg kandidata“.

– Pretpostavljam da ćemo krajem januara imati Glavni odbor gde će se predstaviti kandidat – kazao je Vučević dodajući da, što se njega tiče, kandidat treba da bude Vučić.

A šta se čeka zapitao se juče i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin, koji je na funkciji ministra unutrašnjh poslova.

On je gostujući na televiziji Pink rekao da na sledećim izborima mora da se pobedi kako bi nastavljena politika vojne neutralnosti, samostalne Srbije, politika očuvanja Srba bez obzira gde žive, politika neproznavanja KiM i politika ekonomskog razvoja.

– Ako Aleksandar Vučić ne bude kandidat SNS za predsednika Srbije to znači da je SNS odustala od politike o kojoj govorim. Nema boljeg kandidata u čitavom srpskom svetu od Aleksandra Vučića. Ne znam šta čekaju. Ne znam koga će oni izabrati ako ne njega – naveo je Vulin.

Izvori Danasa u SNS kažu da je sve ovo već viđena priča u kojoj Vučević poziva Vučića da se kandiduje i govori da SNS nema bez njega.

Sada, kako kažu, može se očekivati i pojavljivanje predsednika Izvršnog odbora SNS Darka Glišića sa istim ili sličnim porukama koje su deo taktike i marketinške propagandne igre kojom se teži da se članstvu, pre svega, pa i javnosti, pokaže da je Vučić najbolji kandidat iako Vučiću navodno do toga nije stalo.

Ipak, kažu naši sagovornici, istupanje članova SNS u javnosti sa ovim porukama se ne dešava bez znanja i Vučićevog odobrenja.

A odugovlačenje služi za držanje javnog mnjenja, pre svega birača SNS, u naizvesnosti i tenziji.

Čeka se zadnji momenat, kako bi Vučić, bio što poželjniji za svoje birače.

Oni ipak ukazuju da bi neželjena posledica ovakvog načina odnosa prema biračima moglo da bude njihovo trenutno zbunjivanje pogotovo ukoliko opozicija bude istakla kandidata koji ima ozbiljne šanse da uđe u drugi krug.

Prema procenama naših sagovornika bliskih SNS, ozbiljan opozicioni kandidat bi mogao da „ubrza“ odluku naprednjaka.

Zasad deo najveći opozicioni blok u kojem su SSP, NS i DS svog kandidata najavljuju posle referenduma 16. januara.

U opoziciji smatraju da Vučić sa svojom kandidaturom čeka jer hoće da vidi ko će biti njegov suparnik.

Podsetimo, Vučić se na televiziji Prva na pitanje da li će se kandidovati na predsedničkim izborima čemu žurba i najavio odluku za početak marta navodeći da treba privesti kraju važne projekte u narednom periodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari