Do novog saziva Skupštine Srbije, građani bi mogli da čekaju beskonačno: Raša Nedeljkov o roku za formiranje republičkog parlamenta 1Skupština Srbije Foto: FoNet/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Rok za formiranje novog saziva Skupštine Srbije, nakon održanih parlamentarnih izbora, 3. aprila, skorašnjim izmenama Zakona o narodnim poslanicima, postao je relativan, s obzirom na to da odluke instanci koje odlučuju o prigovorima lista, učesnica na izborima, zavise od objavljivanja na njihovim veb sajtovima, koji nisu vremenski precizno definisani.

Naime, iako je prošlo čak mesec dana od održavanja parlamentarnih izbora, a da javnost nije upoznata sa konačnim rezultatima, zbog ponovljenih izbora na pojedinim mestima u Srbiji, nije moguće odrediti krajnji rok i nakon poslednjih ponovljenih izbora u opštini Bujanovac, na šta je Socijalistička partija uložila žalbu, zahtevajući poništavanje.

Kako za Danas objašnjava Raša Nedeljkov, programski direktor Crta, postoje tri nivoa odlučivanja kada je reč o republičkim izborima – Opštinska izborna komisija, Republička izborna komisija i Upravni sud.

– Naime, nakon izbora, svaka lista ima pravo da u roku od 72 sata uloži zahtev za poništavanje glasanja na određenom biračkom mestu Opštinskoj izbornoj komisiji. Potom, Opštinska izborna komisija ima 72 sata da odluči o tom zahtevu. Kada OIK odluči o tom zahteva, lista koja je uložila zahtev za poništenje izbora na određenom biračkom mestu, ima pravo da se žali na odluku OIK u roku od 72 sata Republičkoj izbornoj komisiji. Ali, taj rok od 72 sata da se ta lista žali, ne teče od momenta kada se dogodila sednica na kojoj je OIK donela rešenje, već od objavljivanja na njenom veb sajtu. A to se pokazalo kao rupa u Zakonu o izboru narodnih poslanika. Vidite, Gradska izborna komisija je u Beogradu, nakon svih ovih silnih prigovora objavljivala rešenja na sajtu i do tri, četiri dana nakon donošenja odluke. Što je dovelo do novog odlaganja – ističe sagovornik Danasa.

U tom smislu, dodaje on, taj rok od 72 sata, za pravni lek liste koja ulaže žalbe ne teče od sednice na kojoj je doneta odluka, već postaje mnogo duže, s obzirom na to da zavisi od trenutka objavljivanja na sajtu koje zakonom nije definisanom u preciznim rokovima.

– U odnosu na ponovljenje izbore u Bujanovcu, jedino je Socijalistička partija Srbije podnela zahtev za poništenje OIK-u. Kada OIK danas odluči, pa tek kada budu objavili na sajtu tu odluku, onda će SPS imati pravo u roku od 72 sata da se žali RIK-u, a pritom, čak i da zamislimo da danas OIK donese odluku o prigovoru SPS, objavi ga odmah na sajt, a SPS u roku od 72 sata podnese ponovo žalbu na tu odluku, OIK ima rok od 24 sata da taj prigovor dostavi sledećeoj instanci – Republičkoj izbornoj komisiji – ističe Raša Nedeljkov.

Prema njegovim rečima, to su donele, kako kaže, „ove nove silne izmene Zakona o narodnim poslanicima za koje je Crta upozoravala da će dovesti do konfuzije, što se, evo, sada i takvim pokazuje“.

Nedeljkov napominje da je to posledica brzog usvajanja zakona kao i nedostatka vremena da se javnost upozna sa novim rešenjima. pa sada,  iako je sve po zakonu, deluje nadealno da nedeljama nakon izbornog dana nema još konačnih rezultata.

– Kada RIK odluči, onda opet, SPS bi u ovom slučaju imao 72 sata da se žali Upravnom sudu, od momenta kada RIK objavi na svom veb sajtu svoju odluku. Potom, Upravni sud ima opet 72 sata da odluči. Praktično, ukoliko SPS bude odlučio da se žali na današnju odluku OIK, ta instanca ima još 24 sata plus 72 sata za odluku SPS da se žali, plus 72 za odluku RIK da donese rešenje, pa opet ako SPS odluči da se žali Upravnom sudu, još 72 sata za to ima vremena, plus 72 sata da RIK donese odluku… A, sve to nije konačno, jer može da bude i mnogo duže zbog ovog momenta nedefinisanog roka za objavljivanje na sajtu nadležnih organa za odlučivanja – ističe sagovornik Danasa.

Do novog saziva Skupštine Srbije, građani bi mogli da čekaju beskonačno: Raša Nedeljkov o roku za formiranje republičkog parlamenta 2
Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Inače, napominje, praksa je u ovakvim postupcima da je to objavljivanje na sajtu bez odlaganja, ali, ponavlja, u zakonu ne postoji precizno definisano vreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari