Dodela nacionalne frekvencije kamen spoticanja i za vlast i za opoziciju 1Foto: FoNet/ RTS

Oko zahteva za dodelom slobodne nacionalne frekvencije u okviru pregovora o izbornim uslovima, koju je predsednik Vučić kategorično odbacio tvrdeći da iza toga stoje „tajkunski interesi“, mišljenja su podeljena i među opozicijom.

Dok iz bloka stranaka oko SSP i Zelenovića, koji je govorio javno o potrebi za novom profesionalnom televizijom, insistiraju na ovom zahtevu, a isti predlog pred evroparlamentarcima podržala je i Narodna stranka, iz bloka oko Tadića tvrde da ne veruju da će ova vlast dodeliti nacionalnu frekvenciju nezavisnom mediju već svojim „tajkunima“.

Ideju o dodeli nacionalne frekvencije televiziji „koja će pošteno raditi svoj posao, objektivno i pravovremeno informisati građane“ izneo je Nebojša Zelenović, predsednik Zajedno za Srbiju, nakon razgovora sa delegacijom EU o izbornim uslovima, tvrdeći da to „može da preokrene predizborne okolnosti u Srbiji“.

Ipak, na strani vlasti ne gledaju blagonaklono na ovu ideju. Nedugo nakon Zelenovićeve izjave, predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je ovaj zahtev ističući da su „u pitanju tajkunski interesi“.

„Daj mi da osim kabla imam i nacionalnu frekvenciju. To onda vredi puta tri, puta četiri i eto nama još para na računima od Mauricijusa do Hongkonga“, rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS preksinoć.

Iz bloka stranaka opozicije koje su zajedno sa Zelenovićem išle na pregovore sa evroparlamentarcima, koji čine SSP, DS, PSG, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd, predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da ovakav Vučićev stav povodom njihovog zahteva pokazuje da „Vučić projektuje“ svoj pristup medijima.

– Vučić je svojim tajkunima omogućio da državnim parama zauzmu nacionalne frekvencije pa misli da i svi drugi političari tako rade. On ne štiti i ne razume javni interes, već samo svoj lični i interes vladajuće kaste koju je stvorio. Tehnologija kojom se ta kasta održava na vlasti, počiva, pre svega, na brutalnoj propagandi i gušenju svakog objektivnog i kritičkog mišljenja. Očuvanje medijskog mraka je jedini način da Vučić opstane na vlasti, čega je i on svestan. Zato je tako i reagovao na potpuno legitiman zahtev da se putem zakonitog javnog konkursa preostala slobodna nacionalna frekvencija dodeli televiziji koja može istinito i objektivno da informiše javnost, naveo je Lutovac.

On ističe da građani po Ustavu imaju pravo na istinito i objektivno informisanje i da opozicioni blok kome pripada samo traži da se građanima omogući to njihovo pravo.

– Zato od tog zahteva ne možemo i nećemo odstupiti, bez obzira na to šta će Vučić reći i uraditi u pregovorima o izbornim uslovima koji upravo počinju. Najzad, krajnji cilj bi trebalo da bude da sve televizije sa nacionalnom frekvencijom budu profesionalne. Nama nije potrebna opoziciona televizija, nego profesionalna, posvećena javnom interesu i građanima. Takav bi morao biti RTS, ali i sve druge sa nacionalnom frekvencijom, istakao je Lutovac.

Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, dodaje da bi svaka normalna vlast sa radošću prihvatila takav predlog jer je dobar za građane, dok „panična i histerična reakcija predsednika ipak više govori o karakteru vlasti u Srbiji“. On kaže da rokovi za efekte ovakvog zahteva jesu kratki, ali da je bolje i kasnije stići na cilj nego nikada.

– Svakako da nije moguće za devet meseci otkloniti posledice decenijske propagande, ali od nečega se mora početi, naveo je Grbović.

Ipak, iz opozicionog bloka oko Tadića, koji čine SDS, Nova stranka, GDF, Vlaška stranka, Mađarska stranka, Pokret 1 od 5 miliona, Nova Srbija i KLIP, bili su na razgovorima sa delegacijom EP u istom danu kada i blok oko Zelenovića koji insistira na ovom zahtevu, ali ne dele njihovo mišljenje o dodeli nacionalne frekvencije.

Rade Veljanovski, potpredsednik GDF i stručnjak za medije, objasnio je za Danas da platforma kojoj pripada ne podržava ovakvu ideju jer se ne može verovati vlasti da će frekvenciju dodeliti nezavisnom mediju.

– Taj zahtev je jedan od najlošijih zahteva opozicije. To je neopisivo nepromišljeno i govori da grupacija koja je to predložila ne poznaje materiju elektronskih medija. Danas tražiti da se ta mreža upražnjenih frekvencija stavi na konkurs, to praktično znači šansu da ovaj sadašnji REM treba da donese odluku o dodeli frekvencija, a šta mislite kome? Verovatno opet vlasniku Pinka, Hepija, Kopernikusa. Odakle njima i promil nade da će tu dozvolu dobiti neka profesionalna televizija, upitao je Veljanovski.

On smatra da najadekvatniji medijski zahtev jeste da ova vlast konačno treba da postupa po sopstvenim zakonima.

– U zakonima sve piše jasno kako REM treba da radi, kako javni servisi, ali oni ne rade tako. Ovu vlast samo treba pitati – gospodo, hoćete li konačno da poštujete sopstvene zakone, pa da onda izađemo na čistac. Posle toga se može tražiti da se promene medijski zakoni i način izbora članova REM-a, pa da se dodeljuju frekvencije, ali to može da uradi tek neka nova, demokratska vlast. Naša platforma insistira da mi ne želimo da imamo svoje medije i svoje novinare, mi smo rekli da nećemo da utičemo na medije i Flekenštajn je bio oduševljen time, naveo je Veljanovski.

Zelenovićevu ideju podržava i blok oko Narodne stranke sa PSS, Državotvornim pokretom, DZVM i Građanskom platformom, koji je na razgovore sa evroparlamentarcima išao juče i, kako je rekao Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke, takođe su insistirali na ovom zahtevu.

– Apsolutno podržavam taj predlog, posebno zato što je Narodna stranka, još dok su održavani sastanci UOPS oko pregovaračke platforme, iznela taj predlog. To što Vučić u svom stilu beži od tog zahteva samo potvrđuje koliko se on plaši slobodnih medija koje bi cela Srbija mogla da vidi. Njegova reakcija potvrđuje da nema slobodnih medija sa nacionalnom frekvencijom, ali opozicija mora da istraje na tom zahtevu, naveo je Aleksić.

Jeremić: Predstavnicima EP predočili smo nacrt dokumenta za pregovore o izbornim uslovima

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je juče da je predstavnicima Evropskog parlamenta (EP) predočio nacrt dokumenta koji bi mogao biti osnova za pregovore vlasti i opozicije o izbornim uslovima, prenela je agencija Beta. On je rekao da je tekstualan pristup tom procesu preduslov da on bude uređen i ozbiljan.

– Ako postoji istinska politička volja EU da se učini korak unapred, to će biti moguće, ukoliko se budu poštovale ustaljene forme i zakonitosti međunarodnog pregovaranja. Postoji razlika između pregovora na osnovu teksta i „pričaonica“ kakve smo imali u prošlosti – rekao je Jeremić televiziji N1 ispred sedišta Delegacije EU u Srbiji, a uoči razgovora sa evroparlamentarcima.

On je ocenio da je važno što taj dokument nije ugledao svetlo javnosti, navodeći da ne želi da se proces pretvori „u politikantstvo i početak izborne kampanje“.

U jučerašnjim razgovorima sa posrednicima iz EP učestvovali su i partneri Narodne stranke iz Udružene opozicije Srbije, Đorđe Vukadinović, Lidija Martinović i Jovan Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari