Dodik: Ji je olupina bivše administracije 1Foto: RTRS (Arhiva)

Američki diplomata Hojt Ji je „jedna olupina bivše američke administracije, koji vodi antisrpsku politiku“, izjavio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i dodao da je ta politika bila sofisticirana i umotana, ali da veruje da je njegovo vreme prošlo.

Govoreći o proslavi 9. januara, Dodik je u intervjuu za Alo rekao da je to Dan kada je 1992. stvorena Republika Srpska, koja je politički odraz srpskog naroda za slobodom i ona je za Srbe na ovim prostorima postala sinonim slobode.

Pripremamo se da to bude praznik našeg okupljanja i manifestacija srpskog jedinstva, kao i želje za slobodom, dodao je on.

Na konstataciju da se mnogi bune protiv te proslave, Dodik je odgovorio da Dan republike ne vređa nikoga, a na pokušaje da se zabrani i ukine „reagovali smo jedinstveno i iza toga je stala cela Republika Srpska“.

Upitan šta misli o održavanju „Dejtona 2“, Dodik je rekao da je za Republiku Srpsku samo prihvatljiv izvorni Dejton i Ustav BiH, tačnije Aneks 4 Dejtonskog sporazuma, a da sve druge spekulacije i otimanja moraju biti preispitani.

Danas zagovarati „Dejton 2“ i da će neko razvlastiti Srpsku totalno je promašena priča. To nije moglo ni pre deset godina, a kamoli sada, istakao je on.

Zahvalan sam Srbiji za mnoge projekte koje realizujemo zajedno. Predsednik Vučić pokazuje posebno i visoko interesovanje za regionalnu stabilnost, a nedavna poseta predsedništva BiH je bila usmerena ka tome. Naša saradnja odvija se u okvirima Dejtonskog sporazuma i mi sada samo hrabrije koristimo te mogućnosti, rekao je Dodik u intervjuu za ALO.

Dodik je ocenio da je jedno od najvećih dostignuća oko Kosova to da su ti pregovori odmaknuti od Amerikanaca i da se odvijaju u okviru evropskih institucija, kao i da Srbija tu ima mogućnosti za dobro rešenje.

Povodom najavljene deklaracije o jedinstvu Srba Dodik je rekao da je to „formalno aneks Sporazuma o specijalnim vezama“.

U razgovoru sa Vučićem planirali smo da za Dan Srbije (na Sretenje) to promovišemo, a da parlamenti to prethodno usvoje u jedinstvenom tekstu, najavio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari