Dogovor parlamentarne opozicije o bojkotu sednice Skupštine 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

Predsednici parlamentarnih grupa Saša Radulović , Marko Đurišić, Boško Obradović, Sanda Rašković Ivić i Goran Ćirić potpisali su, zajednički dopis predsednici Skupštine Maji Gojković u kome se traži poštovanje Poslovnika i zakazivanje sednice Skupštine u skladu sa pravilima, navodi se u saopštenju.

Prenosimo ostatak saopštenja:

Poslanici parlamentarne opozicije koji su potpisali dopis predsednici Skupštine, osim poslanika DS, bojkotovali su današnju sednicu Skupštine. Sastanku parlamentarne opozicije nisu prisustvovali predstavnici grupa LDP-SDA i SRS iako im je poziv poslat..

Današnji bojkot je bojkot upozorenja. Poslanici koji su danas bojkotovali sednicu Skupštine neće dozvoliti da se nastavi nipodaštavanje i omalovažavanje Skupštine.

Od predsednice Narodne skupštine zahteva se sledeće:

1. da počne da poštuje sve članove Poslovnika Narodne skupštine i primenjuje ih u skladu sa glavnim ciljem Poslovnika, a to je da omogući narodnim poslanicima da ispunjavaju svoje obaveze iz Zakona o Narodnoj skupštini
2. da Petu sednicu Prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2017. godini zakazanu za danas, 26. maj 2017. godine u 15:30 otkaže.
3. da se sve sednice Skupštine zakazuju u skladu sa Poslovnikom dajuću poslaničkim grupama dovoljno vremena da podnesu svoje zahteve za dopunu dnevnog reda
4. da poštuje član 157. Poslovnika i da spreči da se objedini rasprava o tačkama dnevnog reda koje nemaju nikakve veze jedna sa drugom
5. da poštuje član 28. Poslovnika i donese godišnji plan rada Skupštine
6. da redovno održava sastanke Kolegijuma
7. da poštuje član 104. Poslovnika i primenjuje ga neselektivno i poslanicima opozicije da isto pravo na repliku kao i poslanicima vladajuće većine
8. da poštuje član 205. Poslovnika i godišnjim planom rada obezbedi se da svakog poslednjeg četvrtka u mesecu bude sednica Narodne skupštine u toku kako bi poslanici mogli da postavljaju poslanička pitanja Vladi u prisustvu članova Vlade. U poslednjih godinu dana ovo se desilo samo jedan put i tada su male poslaničke grupe vladajuće većine postavljale pitanja.
da poštuje član 209. Poslovnika i svakog meseca odredi dan za poslanička pitanja u vezi sa aktuelnom temom

Zahtevamo da prestanete sa degradacijom Skupštine, i ponižavanjem poslanika koji zastupaju građane koji drugačije misle od vlasti.

Dogovor parlamentarne opozicije o bojkotu sednice Skupštine 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari