Dojče vele: Vučić protiv Stefanovića - prekasno za nagodbu 1Foto: EPA-EFE/ KOČA SULEJMANOVIĆ (arhiva)

Medijska i politička kampanja protiv ministra odbrane Nebojše Stefanovića započela je glasanjem o nepoverenju lokalnih odbora Srpske napredne stranke (SNS) širom Srbije koji su, u klasičnom maniru autoritarnih režima, zaključili da bi Stefanović trebalo da bude smenjen sa svih funkcija u partiji, kao i kompletno rukovodstvo beogradskog odbora SNS, na čijem je čelu, piše danas Dojče vele (Deutsche Welle – DW).

Predsednik SNS Aleksandar Vučić se po običaju nije upustio u direktan sukob sa Stefanovićem i taj posao je prepušten mesnim odborima stranke, koji prethodnih dana spontano i jednoglasno odlučuju da bi Stefanoviću trebalo izglasati nepoverenje.

Pojedini odbori nisu čak naveli ni razloge za smenu, a osnovna stvar koja mu se stavlja na teret jeste afera s navodnim prisluškivanjem Aleksandra Vučića u vreme dok je Stefanović bio ministar policije. Pojedini odbori tvrde da je na taj način ugrožena bezbednost predsednika Srbije, navodi se u tekstu.

Ta afera je očito uzdrmala predsednika Srbije, ocenjuje DW i dodaje da Vučić kaže da je nezakonito prisluškivan u razgovorima s licima s kojima je, kako kaže, „razgovarao o fudbalu“, dok opozicija tvrdi da je zapravo upao u mere s bezbednosno interesantnim licima.

Odmeravanje snaga Vučića i Stefanovića tinja već izvesno vreme. Dugo se verovalo da će otvoreni sukob ipak izostati, jer Vučić želi da svoju stranku predstavi kao monolitnu organizaciju u kojoj cvetaju poštenje, drugarstvo, mladalački entuzijazam i beskrajna odanost šefu partije, navodi DW.

Politička sudbina Nebojše Stefanovića nije poznata i sada se samo procenjuje da li će on biti uklonjen po principu Tomislava Nikolića ili će možda biti i izbačen iz stranke, dodaje DW i podseća da je bivši predsednik Srbije i SNS Tomislav Nikoliće, nakon pretnje da će se i on ponovo kandidovati na izborima za predsednika Srbije, postigao dogovor sa Aleksandrom Vučićem da od toga odustane. a zatim je postavljen za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju s Rusijom i Kinom – i bukvalno nestao iz javnosti.

Kako bi se čitava operacija probuđene svesti lokalnih odbora ipak predstavila kao nešto šira akcija pročišćavanja stranke, a ne organizovani progon samo jednog funkcionera, pojedini odbori ukazuju nepoverenje i drugim članovima SNS. Direktiva je otprilike sledeća: svaki odbor mora da glasa protiv Stefanovića, ali pojedini odbori mogu tu da dodaju još poneko ime, pa se tako ponegde zahteva i smena ministra zdravlja Zlatibora Lončara i ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marije Obradović.

Zlatibor Lončar se već godinama optužuje za veze sa nekadašnjim „zemunskim klanom“, dok se Marija Obradović sumnjiči za veze s ljudima bliskim klanu Veljka Belivuka, piše DW.

Spekulisalo se, dodaje se u tekstu, da Vučić izbegava otvoreni sukob sa Stefanovićem, jer se pretpostavlja da bivši ministar policije poseduje, pre svega, transkripte prisluškivanih razgovora ili već nešto drugo što bi moglo da kompromituje predsednika Srbije.

Međutim, nakon toliko afera koje nisu ni okrznule rejting Aleksandra Vučića, postavlja se pitanje da li bilo kakav materijal te vrste može da izazove nešto više od sleganja ramenima birača Srpske napredne stranke, piše DW.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

14 reagovanja na “Dojče vele: Vučić protiv Stefanovića – prekasno za nagodbu”

    • Mora da je neko iz centrale botova diktirao napisao sari šta da napiše u svom komentaru!!!.

      • Lovac, da te upoznam sa sarkazmom! Gugl pravi program za prepoznavanje sarkazma, steta je sto ce biti samo za Engleski.

  1. Slusajuci rasprave odbora SNS-a i njihove rasprave i zakljucke danas 2021, moze se zakljuciti da je Savez Komunista Srbije bila progresivna, demokratska stranka avangarda radnicke klase u kojoj je ipak bilo argumentovane rasprave sa pozicija demokratskog pluralizma u odnosu na monilitno jedinstveni stav SNS-a.. Nista nismo naucili od 1990,shvatamo politicku borbu kao stari Kung fu film gde jedan majstor poducava svoju vestinu sledbenicima.. Kome se ne svidja izaziva majstora na dvoboj ili sto je mnogo cesce odlazi i osniva svoju novu Kung fi skolu po istim principima. Vezujemo se za ljude a ne za politicke ideje.. Postavite sledece pitanje nekom od 700 000 clanova stranke na vlasti:“Bez pominjanja imena Aleksandar Vucic, objasnite sta je u najkracem ideja SNS-a, u sledecih 60 sekundi..“ dobice te minut cutanja uz ceskanje po glavi, uz mnogo paaa… Hmmmm… Ovaaaj.. Kako da kazem…

    • Ovo poslednje još više važi za opoziciju. Čak bi se moglo reći da bojkot opozicija i SNS imaju načelno isti program, a to je ekonomski napredak, priključenje EU, sačuvati Kosovo, kao i propagirati demokratske vrednosti. Svi znamo da ni jedna od tih stranak iz opozicije, kao ni SNS, većinu od tih stvari ne bi sprovele. Ali vidim da SNS državu ekonomski vuče napred, dok prošla vlast ni to nije mogla, a ni u slobodama nije bila mnogo bolja. Sve dok građani ne ekonomski ne dostignu pristojan život, Vučić će pobeđivati. Kada se to desi, ili će Vučić morati da obezbedi vladavinu prava i više građanskih sloboda, ili gubi izbore, jer ekonomski zadovoljnim građanima te stvari postaju bitne.

  2. Nastavlja se sve po starom. Sad ce gradski odbor SNS da dobije na celo nekog zutaca ili Sapicevog ili Radulovicevog preletaca.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.