Dončić očekuje reakciju ambasada na proglas raseljenih Srba 1Foto: Danas/Lena Stevanović

Očekujemo odgovore stranih ambasada, kaže za Danas Boban Dončić, organizator okupljanja koje je održano 15. februara, u ime raseljenih Srba sa Kosova, iako do sada nijedne reakcije nije bilo.

Naaime, na Dan državnosti Srbije, 15. februara, ispred Američke Ambasade održan je skup Srba raseljenih sa Kosova i Metohije pod nazivom „Sloobda od straha“.

Na ovom skupu organizator Boban Dončić najavio je da će predati pismo Ambasadi Sjedinjenih Država koje sadrži osam zahteva.

Dončić je sada za Danas rekao da „Sloboda od straha“ predstavlja „spontani odgovor na današnje stanje“ i da nije u pitanju formalna organizacija, niti da se vodi kao pokret ili udruženje.

– Od 2000. godine se bavim problematikom raseljenih i prognanih lica sa Kosova. Imali smo udruženje „Kosovski božur“ koje odavno nije više aktivno i radili na povratku dosta uspešno. „Sloboda od straha“ je spontani odgovor na današnje stanje našeg života i mogućnosti koje nam nestaju iz dana u dana i nije formalna organizacija, niti se vodi kao neki pokret ili udruženje niti bilo šta slično tome, kaže Dončić.

Naveo je da su zahtevi koji su navedeni u pismu Ambasadi jasni i da oni traže da budu pitani. Kako je objasnio, pisma su uputili i drugim ambasadama, poput ambasada Francuske, Italije, Kanade, Poljske, Nemačke, Češke, Turske i drugim zemljama koje danas imaju misije na Kosovu, kao i predstavništvu Evropske Unije.

– Sva pisma su predata, sada očekujemo njihove odgovore njihove odgovore, nadamo se i razgovore, ali za sada nemamo još nijednu reakciju – rekao je.

Istakao je da je glavnim problem sa kojim se suočavaju problem opstanka i oštro osudio politiku „majke Srbije“ prema Kosovu rekavši da je sve jasnije da današnja vlast niti ima volje niti zna kako da se suoči sa ovim problemom.

– Moramo da uradimo sve što je moguće da se generacije koje dolaze uz našu pomoć izbore za svoja ljudska i vlasnička prava- rekao je.

Objasnio je da oni Ameriku pre svega vide kao saveznika i da su akcije ove zemlje na Kosovu imale udela u zaštiti srpskog stanoviništva, te da u njoj vide garant za opstanak Srba na Kosovu.

– Kada se zamalo desilo ono najgore za nealbansko stanovništvo sa Kosova i da nisu američki vojnici razvukli žicu oko Čaglavice, ona bi bila zapaljena i svo stanovništvo ubijeno i proterano. Slično se sada dešava sa severom Kosova- konstatovao je Dončić.

Naglasio je da pitanje integracije mora postati deo diskursa o rešenju ovog pitanja i da ne smatra da je i jedna vlada Kosova do sada aktivno radila na integraciji Srba i drugog nealbanskog stanovništva.

– Ja ne znam ni jednu vladu Kosova koja je radila na integraciji Srba i drugog nealbanskog stanovništva, oni idu najlakšim putem kojim mogu ka jednonacionalnom Kosovu- kazao je Dončić.

Dončić je istakao da su zahtevi ispostavljeni u pismu ambasadama „vrlo jasni i da oni traže „samo osnovno“. Naveo je da je krucijalno staviti pritisak na Beograd i Prištinu da se pozabave tim pitanjima i da ukoliko ova pitanja ne budu rešena da je samoorganizacija neminovna.

– Da se izvrši pritisak i na Beograd i Prištinu da ovo reše jer ukoliko se ovi zahtevi ne ispune onda ćemo morati da se samoorganizujemo i pokažemo da bez nas nisu moguća rešenja- naveo je Dončić kao jedan od zahteva.

– Na pisma koja smo uputili ambasadama očekujemo odgovore, još jednom tražimo da se ispravi nepravda prema Srbima, jer imamo istorijsko i vlasničko pravo na našu svetu zemlju i vreme je da ispoljimo tradicionalnu srpsku sabornost i složimo se svi kao jedan dok ne izborimo osnovna ljudska prava koja su garantovana Ustavom, Srbije ili Kosova, ako niko više ne poštuje svoje najveće zakone onda niko nije više nije ni siguran na svome- zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari