Donfrid: Pitanje sankcija Rusiji sada na stolu pred Srbijom 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Pomoćnica američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Karen Donfrid (Donfried) izjavila je da bi Srbija trebalo da se pridruži članicama Evropske unije (EU) i SAD u osudi ruskih akcija u Ukrajini i dodala da je pitanje sankcija Rusiji na stolu pred Srbijom.

„Mislim na to da se Srbija pridruži članicama EU i SAD u osuđivanju ruskih akcija. Pitanje sankcija je sad nesumnjivo na stolu pred Srbijom. Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU“, rekla je američka zvaničnica u intervjuu Politici, koji je danas objavio beogradski list.

Prema njenim rečima, za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi. „To je naš stav, a Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi kad je reč o sankcijama“, rekla je ona.

Donfridova je dodala da je važno što je Beograd u UN-u glasao protiv Rusije, navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „veoma jasan u vezi s tim gde vidi budućnost Srbije, a to je EU“.

Prema njenim rečima, SAD u potpunosti podržavaju Srbiju da se priključi EU i da se reformiše. „O brzini odlučuje Srbija, zavisi od toga koliko brzo prolazi kroz poglavlja, ali sigurna sam da će jednog dana postati članica EU. Verujem da je tamo budućnost Srbije“, rekla je zvaničnica SAD.

Za dijalog Beograda i Prištine rekla je da SAD podržavaju dijalog kojim posreduje EU kao i „sveobuhvatan sporazum koji će rezultirati normalizovanjem odnosa s fokusom na međusobno priznanje“.

„Dijalog u kojem posreduje EU je mehanizam da se to postigne. O tome sam govorila na Kosovu i tamo sam čula da postoji spremnost da se uključe u taj dijalog. O tome sam razgovarala i s Vučićem i premijerkom (Anom Brnabić). Nadamo se da ćemo napredovati“, rekla je Dofridova.

Zvaničnica je izrazila želju da će novi američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil (Christopher Hill) dati novi zamah u bilateralnim odnosima.

Karen Donfrid od 25. aprila boravi u poseti regionu. Do sada je posetila Prištinu, Beograd i Sarajevo. Predviđeno je da još poseti Severnu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari